"Trouble no one about their religion;

respect others in their view and demand that they respect yours. "

~Chief Tecumseh~

        

 

  MayaAstrologi

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette er symboler på de tyve dagstegnene i Maya - astrologien.

                                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her ser man de tyve dagstegnene i ytterste sirkel, mens de tretten tallene/syklusene er i indre sirkel.

Tallene er som harmonier, som legger en egen tone inn i dagtegnene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mayaastrologien er i fremvekst, men den er enda lite kjent i vår del av verden. Jeg tror denne astrologien vil komme sterkere på banen. Mayaene la hovedtyngden på dagstegn. Hver dag hadde et nytt tegn. Tegnet fortalte om sjelen til personen. Det er tjue dagstegn og det er tretten tall. Tallene viser til sykluser. Livet (og verden) går gjennom tretten sykluser før man igjen begynner på den første syklusen. Man er ikke mer utviklet dersom man har tallet tretten enn om man har tallet 1 – tallene viser hvor i syklusen man ble født og hvilken «tall-vibrasjon» man har med seg i tillegg til dagstegnet. Jeg har sett at mennesker med samme tall-vibrasjon har en tendens til å like hverandre ekstra godt, på samme måte som mennesker med samme dagstegn har en tendens til å få svært så lett kontakt med hverandre.

 

www.callemann.com kan du laste ned en mayakalender -kalkulator og med den kan du finne egne og andres dagstegn. Det er sikkert mange andre steder på nettet du også kan finne dagstegnet ditt på, men Callemanns side er den beste jeg har funnet så langt.


Himmelretninger tar jeg også med: 

Øst betyr at man gjerne liker å være med fra begynnelsen og å være en begynnelse selv.

Nord er selvstendig og ikke alltid den enkleste å samarbeide med.

Vest er fleksibel og hjelpsom, men har en tendens til å være litt lat/tilbakeholden.

Sør har mye energi, sosial, varm og vilter.

 

 

 

De Tyve Dagstegn


 

Det første tegnet er: Imix - Øst


Hva ordet Imix betyr er litt usikkert. Noen forskere mener det betyr alligator mens andre mener Imix enten er jordgud/jordgudinnen selv, eller at Imix rett og slett betyr Jorden. Hadde jeg fått bestemme ville jeg oversatt Imix til «Næringskilden». Vi bruker likevel Alligator, slik alle andre gjør. :-)


Imix er et følsomt tegn. Dette tegnet har mye omsorg i seg og passer på at alle som befinner seg i Imixs krets har tilstrekkelig med det de trenger for å overleve. Har Imix muligheten til å hjelpe, så nøler ikke Imix med å gi hjelp. Med alle disse følelsene innabords er det ikke til å komme fra at personer som er født på denne dagen kan få en del bølger på innsiden og bli litt dramatiske. Det er godt å få ut overskuddsfølelser, så la nå endelig Imix få «ta av « litt og ha sine utbrudd. Utbruddene går fort over dersom man ikke hefter seg for mye med dette. Imidlertid vil jeg be deg lytte når sinte/opprørte mennesker snakker – stort sett overdriver de problematikken, men det de serverer har ofte så sterke røtter til selve problemet at du kan plukke opp en del sannheter som kanskje svir, men de vil likevel inneholde verdifull informasjon. Imix er ikke et «pinglete» tegn, Imix er veldig sterk og fungerer virkelig som en klippe i sitt miljø. Det er bare når Imix føler seg veldig dårlig behandlet at disse utbruddene kommer.

 

 


 

 

Det andre tegnet er: Ik - Nord


Navnet betyr vind/pust og henspeiler til den vinden som holder menneskene i live. Jeg tror «Livspust» beskriver Ik godt. I Østen ville nok dette tegnet blitt oversatt til Prana, dersom det ordet sier deg noe :-) Vi bruker "Vind" om dette dagstegnet - det er det som er gjengs.


Ik er et tegn som har mye rastløshet i seg. Dette er ikke et dagstegn man bør slippe fri. Akkurat som vi kontrollerer pusten vår bør Ik – folket kontrollere sin sjel. Det vil si, normalt er det at pusten vår glir ubesværet når den er naturlig og avslappet. Ik – folket har en sjel som må få oppføre seg naturlig, men sjelen deres må ikke få kave rundt, noe denne sjelen har lett for å gjøre. Den kontrollerte Ik tar til seg kunnskap, foretar lærerike reiser selv når den har ferie, Iksjelen snakker ubesværet med folk og den er en mester i kommunikasjon. Som sagt, det er mange gode egenskaper i denne sjelen, men – husk å kontrollere den til en viss grad. På frifot blir Ik lett stresset, lett oppjaget og ukonsentrert. Når denne sjelen stresser kaver den rundt og lærer ingenting, år etter år etter år... Nettopp fordi Ik er så opptatt av tanker og ord trenger den å ha folk rundt seg og de trenger noe fornuftig å prate om. Ik – folket bør virkelig gå inn for å lære seg kommunikasjon. Språkstudier er bra for dem.

 

 

 


 

Det tredje tegnet er: Akbal – Vest


Navnet viser til et oppslukende mørke og også til tromme. Jeg ville ha oversatt Akbal til Hjertet. Hjertet ligger gjemt inne i kroppen og der ligger den som en sentral tromme, i mørket. Den dagen det slutter å tromme – den dagen møter vi et mørke, eller? Dagstegnets navn er "Huset", det er dette ordet som brukes - men, jeg mener at Hjertet vill ha passet bedre...


Akbals folk har en tendens til å være konservative. De liker ikke mye endringer i samfunnet og de trives med at «alt forblir slik det er» Mens mange av oss synes det er helt suverent et vi har fått utallige internasjonale restauranter å velge mellom er ikke Akbals folk like sikre på at dette er så bra. De leter nemlig etter restauranter som selger god gammeldags bondekost og verken sushi eller pizza frister. Nei, det beste er når alt forblir uendret rundt dem, mener Akbal. Utholdenhet, det er et annet av deres egenskaper. Setter Akbal seg først et mål, skal dette målet bli nådd – om det så tar 10 år og det koster en formue. Akbal har stahet nok til å tåle nesten hva det måtte være. Sikkerhet, det er noe Akbal må ha. De må ha et hjem, de må ha en liten sum på banken, de må vite hva de har å forholde seg til. Materiell utrygghet går hardt innpå Akbals folk. Det samme gjelder følelsesmessig trygghet. Når de har knyttet familiebåndene og de har lagt seg opp nok til å føle at de klarer seg bra gjennom dette livet tar de fatt på studier. Til tross for dere behov for å ha materiell sikkerhet og til tross for at de er konservative og litt egne har de ofte stor glede av okkulte studier, samt mindre jordnære studier som parapsykologi og ufoer. Man merker ikke mye til dem når de er til stede, men du verden som man merker deres fravær! Akbals folk har virkelig en aura man merker når den er fraværende. Det er fort gjort at man blir litt avhengig av Akbal.

 

 

 


 

Det fjerde tegnet: Kan – Sør


Man er veldig usikre på hva Kan betyr, men forskere mener det har noe med mais å gjøre. Symbolet er funnet ved plasser hvor mat ble ofret til gudene. Dermed velger jeg å oversette Kan til «Alteret». De fleste bruker Øglen om denne dagen og dermed må jeg også gjøre dette. Er du født på Kans dag, så er du altså født på Øglens dag.


Kan er et dagstegn som elsker å være leder og Kan elsker å opptre. Snakk om det perfekte dagstegnet for å være en mediaprofilert leder. :-) Det er mye aktivitet rundt Kan – folket. De har en aura som gnistrer og de er stadig i bevegelse. Dette er mennesker med stor selvtillit i arbeidet og de tviler aldri på sine egen kunnskaper, men – det er virkelig et men, i dette, Kan har ikke mye selvtillit i parforhold! Noen Kan løper fra partner til partner som om de forsøker å bevise noe, mens andre Kan – folk er reserverte og inviterer ikke til parforhold. De later som de er for travle til å ha tid til et forhold, men sannheten er at de er ikke sikre på om de vil lykkes i et parforhold. Når Kan går inn i et parforhold sliter Kan mye med sjalusi og usikkerhet. Når Kan først forstår at de er verdt å elske og at folk elsker dem for hva de er slapper Kan av og stortrives i forholdet. Kan kan blende og ta verden med storm, de kan virvle inn... opptre eller lede. Det ser ut til at disse menneskene har alt, men ofte sliter de likevel med å oppnå en balanse i livet. Ofte er det slik at de går litt på akkord med seg selv og de frykter at folk nærmest forventer at Kan må være blendende til enhver tid. Kan kan bare slappe av, de må ikke være på topp konstant.

 

 

 

 

Det femte tegnet: Chiccan – Øst


Symbolet viser en slanges hode. På norsk ville dette dagstegnet ha blitt oversatt til: "Slangen".


Chiccan er et tegn som oser følelsesmessig energi. Når de snakker er de intense i stemmen eller myke som den mest «bedøvende silke». De kan påvirke hvem som helst når de snakker. Ikke fordi de alltid finner de rette ordene, men det er en stemning i stemmen deres som virker smittende og man fanger stemningen.

Når de går beveger de seg på en måte som gjør at folk legger merke til dem. Det ligger liksom er kraftfelt rundt disse menneskene som gjør at man bli obs på dem.

Chiccan – menneskene er intelligente på en eller annen måte som hever dem over gjennomsnittet. Enten de er snartenkte, snare til å lære, street smarte eller skoleflinke – på et eller annet nivå imponerer disse menneskene med sin intelligens. De er alltid litt smartere eller litt klokere eller litt mer snarrådig enn andre.

En del som er født på Chiccan – dagen har problemer med å forsørge seg selv. De faller alltid mellom to stoler og dette gjelder også på jobbmarkedet. De kan slite lenge med å finne sin plass ute i markedet. Noen ganger er de overkvalifiserte for å få en jobb andre ganger er de underkvalifiserte og om de får jobben mister de motivasjonen fort.

Chiccan som finner sin plass i arbeidslivet viser lett hvor ressurssterke de er og med en rettferdig og våken sjef vil de klatre fort opp på karrierestigen.

 

 

 

 

Det sjette tegnet: Cimi – Nord


Symbolet for daget viser hodeskallen til en død gud. Cimi i seg selv betyr både død og transformasjon. Mange bruker "Gribben" som navn på denne dagen, men jeg mener "Transformasjonen" er mer riktig navn på dagen. Når disse menneskene først tar tak i ting er det så mye transformasjon i dem og rundt dem.


Folk som er født på Cimi – dagen er seriøse mennesker. De ser seg rundt med et alvorlig blikk og de utstråler signaler om at dette er et tegn som liker å bli tatt på alvor. De tar selv alt på alvor. Det er noen hovedtemaer i deres liv: 1) Religion! De må ha noe å tro på, noe som er høyere enn dem selv. 2) De trenger noen å hjelpe. Helst vil de hjelpe hele verden, men det går ikke, så de hjelper enten en og en person eller store grupper. Noen Cimi går inn i politikken, da fortrinnsvis lokalpolitikken. Noen Cimi går inn i organisasjoner og blir lederens høyre hånd. (Cimi er lite villig til å bli en leder selv!) 3) De føler seg trygge når de er materiellt sikret – de investerer gjerne i eiendom.

Cimi er ofte litt tunge til sinns, så de trives ikke i viltre selskaper og de er sjelden de er å se i selskaper av «munter utgave», men de går gjerne i velgjørenhetsselskaper. Da er det bare fordi de må. Cimi liker best å ha sosial omgang med noen få, men nøye utvalgte mennesker. Cimi selv tror på kvalitet i vennskap, ikke kvantitet. Cimi har en lei tendens til å ville kontrollere folkene rundt dem. De frykter alltid at de skal miste noen. Dette gjør at folk kan få litt klaustrofobi og stikke av. Noe som sårer Cimi dypt og Cimi føler seg sviktet og bedratt. Så lukker Cimi seg en stund, for Cimi liker ikke å snakke for mye om sine såre følelser – dette dagstegnet liker bedre å vise med kroppsspråk.

Dette er et lojalt tegn og det gir mye av seg selv – men, dette tegnet bør jobbe med kontrollbehovet sitt, for dette behovet ligger sterkt i Cimi.

 

 


 

Det sjuende tegnet: Manik – Vest


Tegnet viser en hånd som griper etter noe, likevel velger mange å oversette Manik til hjort eller rådyr. Jeg ville ha valgt «Hjorten». Manik – folket ser alltid ut som om de hadde en hjort til totemdyr.


Manik – mennesker er mennesker det gnistrer rundt. Ingen kommer som når de kommer. De fyller rommet, de fyller gata, de fyller lokalet... og man vet egentlig ikke hvorfor de fyller opp så veldig. Ikke kler de seg særlig fargerikt, ikke har de et voldsomt kroppsspråk... De bare er.. ja, «fyllende». De er også grasiøse, generøse, tilstede, de hører på deg, de ser deg og de oser av handlekraft. De liker å ha mennesker rundt seg, så de er sjelden alene. Mange gode egenskaper i dette dagstegnet. Manik elsker, som sagt, å ha folk rundt seg. De engasjerer seg i venner og venners venner. De er engasjert i nabolaget og i egen familie. De er engasjert i partner og i svigerfamilie. Dette er så positivt, men ofte spør man seg selv: «er Manik for engasjert i andre og for lite i seg selv?»

Andre ganger kan man mistenke den stolte og sterke Manik for å være ganske så uselvstendig når alt kommer til alt. Finnes det en frykt for å være alene, tross alt? Eller er dette en genuint supersosial sjel? Manik selv vet svaret.

 

 

 

 


Det åttende tegnet: Lamat – Sør


Symbolet for Lamat er er Venus' symbol, men mange mayaeksperter oversetter likevel Lamat med Kaninen/Haren. Jeg ville valgt å oversette Lamat med «Kaninen», rett og slett fordi Lamat er for sosial til å være «Hare».


Folk som er født på denne dagen har en rastløshet i seg som gjør at man blir usikker på om de er fulle av virketrang eller bare rett og slett stressa. Du kommer aldri til å bli sikker på om det er det ene eller det andre, mest sannsynlig er det en kombinasjon av stress og virketrang. Lamat ser alltid ut til å ha noe på gang og de beveger seg og de beveger seg. Forflytter de ikke kroppen forflytter de hjernen. De elsker å opptre, de elsker å diskutere, de elsker å være der folk er. Elskelige, menneskekjære, men gjerne litt paranoide. De har lett for å bli mistenksomme og de har lett for å tro at «folk er ute etter dem».

En av Lamats største utfordringer er å klare å fullføre det de påbegynner. Lamat har veldig lett for å miste konsentrasjonen, noe som kan få folk til å miste tilliten til Lamat eller bli sinte på Lamat.

Får Lamat skjenn for sin «surring» har den lett for å gå sin vei. Lamat selv bør ikke bare lære seg å planlegge, men også gjennomføre det den planlegger.

Både dans og meditasjon er gode øvelser for en Lamat – sjel.

 

 

 

 


Det niende tegnet: Muluc – Øst.


Tegnet viser til vann. Enkelte mener tegnet viser til jade, samt til blå, blå/grønn eller grønn, fargen for velstand. Mønsteret på selve tegnets symbol viser mest sannsynlig til et fiskehode. Det finnes også de som hevder at Muluc betyr «måne/fullmåne». For meg avgir dette tegnet «vibber» som får meg til å tenke vann i bevegelse. Skulle jeg oversatt Muluc ville jeg ha oversatt dette til «Elven».


Muluc er tegnet som man finner ved elvens bredde. De er romantiske, de er poetiske, de er kreative og de har en svært utviklet fantasi. Muluc trekker også dette ut i andre mennesker. Man bli mykere, mer romantisk, mer poetisk og mer fantasifull av å ha Muluc i nærheten.

Muluc har sterke følelser som trenger å få komme ut med jevne mellomrom. Hvis Muluc går rundt og undertrykker følelser for lenge blir den lett en «vill elv» som flommer gjennom rommet eller selvdestruktiv. Muluc er et tegn som virkelig kan ty til selvskading som første utløp for indre smerte. Selvskadingen behøver ikke å være fysisk, det kan like gjerne være inntak av rusmidler. De er så styrt av følelser at man ofte må minne dem på at nå må bena settes på jorden og nå må man konsentrere seg om å føle bakkekontakten til følelsene er under kontroll. Dette gjelder særlig i de tilfeller Muluc har fått en visjon og de er villig til å ofre alt for å følge denne visjonen.

Litt ville til tider, men også svært inspirerende mennesker. Underholdene, det er de også.

 

 

 

 


Det tiende tegnet: Oc – Nord.


Oc – symbolet viser en hund som holder en fakkel. I følge mayaenes legender var det en hund som hadde skaffet menneskene ild. Symbolet henspeiler på lojalitet. Jeg bruker Ulv som navn på dette dagstegnet. Dagstegnet er litt for selvstendig og har noe litt for uregjerlig i seg til å passe inn som «hund».


Oc er en lagspiller. Den spiller på lag med sin egen familie først og fremst, så med sine venner. Familien betyr mye for Oc, som liker seg i kjente omgivelser på det følelsesmessige planet. Fysisk trenger Oc å få bevege på seg og de går gjerne turer alene. Oc er interessert i det som foregår i nabolaget så den traver gjerne rundt i nabolaget og kikker litt her og der – sånn for å få med seg det som skjer. Så stopper den gjerne og slår av en prat. Dette å gå turer alene føler Oc er berikende. Noen ganger tømmer den hodet for stress og nyter turen. Andre ganger har den alle sansene med seg. Tur er terapi.

Noe som stadig følger Oc er uløste stridigheter/komplekser med far og farslinjen. Dette gjør at de selv sliter med det å være mann/definere sin mannerolle og farsrolle- eller kvinner født denne dagen sliter med å forstå menn fordi hun har hatt eller har mye trøbbel med faren og familiens eldre menn. En av hovedtemaene i Ocs liv bør være å gå inn for å forstå menn slik at det blir lettere å finne sin egen plass.

En harmonisk Oc lever i et harmonisk forhold til sin partner og alle mennesker i sitt liv og sin nærhet. Den disharmoniske Oc vil gjerne leve i fred med folkene rundt seg, men Oc uten harmoni støter mer eller mindre bevisst vekk folk.

Oc passer ikke til å være alene, så det er å anbefale at Oc jobber med seg selv og finner harmonien. En annen ting Oc må være flink til, det er å formidle følelser og dele sine tanker – folk rundt er ikke synske slik at de kan lese Ocs indre, slik Oc ser ut til å tro

 

 

 

 


Det ellevte tegnet: Chuen – Vest


Symbolet viser symbolet for en håndverker, men mayaene kan også bruke ordet «batz» om dette dagstegnet og batz betyr en hylende ape/en ape som lager lyd. De fleste bruker «ape» om denne dagen. Jeg bruker også ape om denne dagen.


Dette at forskerne holder fast på håndverker, mens andre foretrekker ape er veldig beskrivende om dette dagstegnet. På den ene siden er folk som er født på denne dagen fulle av liv og spillopper og de elsker å leke, få oppmerksomhet og bli sett. På den andre siden er de fingernemme og ofte gode håndverkere, designere, skapere av skjønnhet. De har et godt blikk for detaljer, de er flinke til å se dette lille ekstra som gjør en vakker helhet, og de har også blikket for å se hva de kan karikere hos mennesker, noe som gjør dem til underholdende komikere.

 

Chuen er, stort sett, sosial og liker å ha mennesker rundt seg – men, den kan også ha behov for lange perioder i ensomhet.

Chuen følger ikke noen leder, Chuen følger kun seg selv – om noen forsøker å påtvinge dem et liv som flokkdyr eller «følger» trekker de på skuldrene og går sine egne veier. De er selv sterke ledere og de vet de ikke passer inn der noen ledes. Ofte kan denne uviljen mot å følge lederen skape trøbbel på arbeidsplassen for unge Chuen, men er de smarte nok til å vise at de har sterke lederevner selv så tar det ikke lang tid før de klatrer på karrierestigen. Men, det er sjelden en Chuen er så lenge på en arbeidsplass at den kan forfremmes helt til topps. Da starter den heller en liten bedrift og leder alt selv.


 

 


 

Det tolvte tegnet: Eb – Syd


Symbolet for Eb viser både vann og død. Eb – ordet betyr tann, så det er skal ikke være lett å oversette dette symbolet. Men, den vanlige bruken er Veien. Dagen sies å være den beste dagen for bønner og gode råd – og dette er jo veien å gå gjennom livet: Be og lytt til fornuft.


Eb – folket er aldri redde for å gå egne veier. De tråkker stier der ingen før har gått og de finner gjengrodde stier og går disse opp igjen.

Eb er et følsomt tegn (vannet viser dette) og de er intuitive og vare for fiendtlige vibrasjoner i luften. Folk leses lett og situasjoner analyseres lett. Det er ikke lett å overrumple en Eb, de ser angrepet lenge før det kommer. De ser også en venn der det er en.

 

For Eb er det svært viktig å være i et forhold. Et forhold er så viktig at de kan ofre mye for å bevare dette forholdet, lenge etter at det skulle vært avsluttet. Denne klamringen til partneren er en svakhet hos Eb. De kan reagere irrasjonelt dersom partneren skulle ønske å avslutte forholdet. Hvis Eb klarer å unngå klamring er Eb et tegn som virkelig kan ha et godt forhold til både seg selv og partneren.

En annen fare for Eb er at Eb har så lett for å undertrykke sinne at det lett kan oppstå depresjoner.

Unngår Eb klamring og undertrykking av sinne – så er dette tegnet virkelig gode veivisere for alle som er rundt dem.


Et litt konservativt tegn som søker fred og fordragelighet i verden. Litt vel følsomt, men veldig godhjertet.

 

 

 

 

 

Det trettende tegnet: Ben – Øst


Bens symbol er temmelig uklart, det kan vise utviklingen hos mennesket og maisplanten. Det er også de forskere som mener symbolet viset en vevd stråmatte. Navnet på dette dagstegnet mener jeg er: «Staven». Hyrder hadde alltid staver, det hadde gjerne vismennene også. Vandringskjeppen.


Bens folk har mange fasetter. På den ene siden er de lekne og viltre, på den andre siden er de hardtarbeidende og seriøse. Det er som om to personligheter bor i en sjel, men likevel to svært forenede sider i samme sjel.

Ben er kunnskapstørst. Den liker å ta til seg kunnskap. Ikke om alt, men om det som interesserer den. Fatter de interesse for noe tar det ikke lang tid før de henter inn kunnskap og høster av andres erfaringer, før de skaffer seg egne erfaringer. De liker å signalisere ut at de har kunnskaper.

 

Har de gjort seg opp en mening er det ikke lett å få disse folkene til å endre mening. De kan være såpass sta at man blir fristet til å kalle de dumme i sin stahet. Uviljen til å endre mening er både en ressurs og en skyggeside. De påvirkes ikke lett, men... ja, det er visse ulemper ved å være så bastant som Ben er.

 

Folk trives i Bens selskap og folk vil gjerne være Bens venn eller bekjent. Ben har en stor bekjentskapskrets men Ben selv slipper ikke mange inn på seg. Få venner, mange bekjente.

Siden Ben er velsignet med gode talegaver er det smart å få Ben til å snakke din sak der du vil nå frem fort.

For Ben er det viktig å jobbe med sine meninger og se om det ikke kan være greit å være litt mer lydhør for andres meninger i visse sammenheng.


 

 

 


Det fjortende tegnet: Ix – Nord


Symbolet for Ix ser ut til å referere til en «jordgud» eller en magiker. Mayaene bruker også ordet «Balam» om dette tegnet og Balam betyr jaguar. Dagstegnet kalles altså Jaguar. Jeg bruker også navnet Jaguar på denne dagen.


Mennesker som er født på denne dagen er svært magiske i sin natur. De føler vind, jord, ild og luft. De trives i naturen og de ser ofte mer enn det som er å se. Intuisjonen er sterk og deres intuisjon bør ikke undervurderes.

De er gode strateger og de kan være svært så målbevisste.

Ix har en aggressiv natur, men de er flinke til å skjule sine aggresjoner. Hvis mulig går ikke Ix inn i en åpen konfrontasjon, men den «pisker» deg på en kryptisk måte og er dyktige til å lage livet surt for deg, dersom du har provosert den. Imidlertid er den sjelden opptatt av å vinne over deg, den vil bare at du skal gå vekk fra dens territorium og la den være i fred. Nytter det ikke å puffe deg vekk angriper den for full tyngde og da er den svært rå i sine angrep. Men, å angripe i flokk er under Ix's verdighet. Flokkangrep oppfatter Ix som primitivt.

 

En merkelig ting er det ved Ix! Ix er svært privat og trives ikke med å ha folk for tett innpå seg, likevel er Ix en mester i å skaffe seg kompliserte venner og kompliserte partnere. Ix engasjerer seg så veldig i andres problemer at den blir nesten oppslukt av disse problemene. Ix tror alltid at den må stille opp for folk som har havnet i trøbbel. Passive, tafatte sjeler dras til Ix og Ix åpner dørene, for så å brenne ut seg selv.

Det beste IX kan gjøre er å trekke seg vekk fra folk som stadig skaper trøbbel for seg selv og heller bruke styrken sin på menneskeheten: bli en healer eller rådgiver.

Ix har mye å tilføre menneskeheten, men først må den disiplinere seg selv.

 


 

 

 

Det femtende tegnet:Men – Vest


Mayaenes ord Men betyr «utføre», mens navnet på dagstegnet er «Ørnen». Symbolet viser en ørneklo.


Men er et tegn som er intelligent, vitebegjærlig, studerende og utforskende. Mens folk liker å bevege på seg og de høster kunnskaper langs veien. Blikket farer hit og dit og de henter mye informasjon gjennom øynene, mer enn gjennomsnittet av befolkningen. Men er også flink til å bruke ørene. De får med seg det meste av det som skjer i vitenskapens verden.

Men er ikke redd for å tøye grenser der det er nødvendig. De har stor tro på at verden kan bli et mye bedre sted å leve dersom lover og regler ble hensiktsmessig utformet. Liker ikke Men er lov, så tøyer de grensene så langt som mulig.

Mens folk kan ha hundre baller i luften uten å miste fokuset på en eneste en. De har en god hukommelse så de husker nøyaktig hvilken detalj skal være hvor. Arbeidskapasiteten er enorm, men av og til bare må de vekk. De må ha fri, de må ha luft – og de legger ut på tur for å tømme hodet for stress og for å hente inn ny inspirasjon. Så vender de tilbake til arbeidet og legger all nyvunnet energi inn i arbeidet.

 

Det beste en Men kan gjøre for seg selv, det er å finne ressurssterke venner og en ressurssterk partner. Men har selv så mye ressurser at den bør finne andre ressurssterke personer for å skape positive ting for seg selv og menneskeheten.

Ofte kan Men risikere å bli kritisert for både det den gjør og det den ikke gjør. Det virker som det ligger i Mens karma å høste urettferdig kritikk. Får Men for mye kritikk lukker den hjertet for vedkommende for aldri mer å åpne det. Men kan være forbløffende kald når den er lukket. I utgangspunktet er Men et veldig varmt tegn om enn litt reservert.

 

 

 

 

 

 

Det sekstende tegnet: Cib - Syd


Selv om tegnet viser en bie kaller man likevel denne dagen for Uglen. Mayaene mente at de døde vendte tilbake til jorden som insekter. En del forskere mener at symbolet viser et skjell. Men, dette dagstegnet har likevel fått navnet Ugla.


Cibs er et dagstegn med visdom og med god bakkekontakt. Dette er et tegn som er svært realistisk. Det setter seg realistiske mål, det forholder seg konsekvent til det som føles fornuftig og Cib tar ikke av uansett hvor mye medgang dette tegnet får.

Problemet til Cib er at det ofte sliter med «tungsinne». Det må ha vært en Cib som oppfant bluesen. Cib kan virkelig synge blues.

Det mest typiske for Cib er at dette dagstegnet er veldig «bli ved din lest». De blir født inn i en status og i den statusen har de lett for å ferdes hele livet. De forstår ikke at folk streber med å klatre oppover i samfunnet og de forstår ikke at folk «snobber nedover». Nei, Cib er veldig innstilt på å være der de er. Hvorfor skal man ikke bli ved sin lest, tenker Cib og rusler på kjente stier.

 

Mange som er født på Cibs dag er svært opptatt av hva andre tenker og føler om dem. For å være sikker på at de ikke blir såret er de forsiktige med å ta kontakt før de føler seg helt trygge på at de kommer til å bli akseptert og inkludert. Men, om Cib er pysete i etablering av vennskap så er ikke Cib pysete i konflikter. Cib er et tegn man ofte beskriver som fryktløst når det blir utfordret.

Etterhvert som årene går vil Cib ha studert så mange mennesker og situasjoner at de vil ha skaffet seg god innsikt i menneskehetens «hemmeligheter» - dette gjør at Cib vil bli svært gode til å vurdere mennesker og på dette grunnlaget vil de være gode dommere.

 

 

 

 

 

 

Det syttende tegnet: Caban – Øst


Symbolet for denne dagen viser en ung jordgudinne, mens Caban betyr «jorden». Dagstegnet kalles «Jorden» og henspeiler da på kloden. Rart man ikke like gjerne kaller dette tegnet for «Kloden», men gjengs er å bruke «Jorden» om dette dagstegnet.


Caban føler alltid et behov for å flytte på grenser. Dette tegnet er et tenkende tegn og det sitter nesten alltid og lurer på hva som kan endres for at menneskeheten skulle kunne få det bedre. Caban stiller stadig spørsmåltegn ved gjeldende systemer og oppfatninger. Stivnede styresett får fort bevegelse dersom Caban setter seg i sving. Argumenter som «slik har vi alltid gjort det» har ingen effekt på Caban. Nei, dette dagstegnet har kommet til jorden for å se om det ikke er på tide med endringer.

De fleste Caban har trøbbel med å finne seg til rette i et parforhold. Det er dette med å skyve på grensene og det er dette med å tåle noen begrensninger. Caban blir fort irritert dersom partneren forsøker å forhindre at endringer blir innført.

 

Det er ikke lett å bremse Caban – Caban er smart, praktisk og rask til å handle. De er karismatiske og de får fart på ting. Mye skjer rundt dem og de har en egen evne til å begeistre andre.

For Caban er det viktig å huske på å balansere følelsene slik at de ikke blir for ubalanserte i følelsene – en Caban med ubalanserte følelser er som et jordskjelv.

 

En utfordring for Caban er å lære seg tålmodighet og Caban bør strebe etter å bli mer fleksibel.

 

 

 

 

 

Det attende tegnet: Etz'nab – Nord


Etz'nab betyr kniv/skarpt redskap, mens symbolets tegninger også kan vise til spissen på et spyd.

Dagstegnet kalles ofte «Flint». Noen kaller det «Speilet» eller «Kniven». Jeg mener det er riktig å kalle dette dagstegnet for «Flint».


Folk som er født på Etz'nab – dagen er svært sosiale. De liker å ferdes i grupper. Familiesammenkomster, venners selskap, firmafester – ja, overalt der grupper samles, der stiller Etz'nab gjerne opp. De elsker å være «der det skjer». Deres behov for selskap med grupper kan faktisk gå ut over partneren. Etz'nab trives bedre i grupper enn i tosomhet og dette medfører at partneren kan føle seg tilsidesatt og at Etz'nab ikke er like opptatt av gruppen som av partneren. Etz'nab er dårlig på dette med tosomhet, dette dagstegnet kjeder seg i tosomheten og dette dagstegnet liker seg ikke uten selskap. Det er kanskje ikke rart partnere blir usikre på hvor viktige de egentlig er, når alt kommer til alt.

 

I sosiale lage er Etz'nab munter og absolutt tilstede. Etz'nab har en korrekt måte å være på og den kan de sosiale reglene, men en ting er problematisk for Etz'nab og det er å holde seg i sitt gode skinn dersom de føler seg provosert. Det er mye sinne i Etz'nab og den som provoserer får merke dette. At Etz'nab kan ha misforstått nytter ikke å forklare en rasende Etz'nab. Så, rådet mitt til de som er født på denne dagen: Forsøk å tenke en gang til før du jager opp raseriet og det er greit om du lærer deg å ta utskjellingen av andre på tomannshånd. Du kan få intense fiender dersom du skjeller ut noen i grupper.

 

 

 

 

 

 

Det nittende tegnet: Cauac – Vest


Symbolet viser himmelske drager som bringer regn og storm. Dagstegnets navn er «Storm».


Cauac er opptatt av healing, studier av menneskeheten og de er opptatt av vegetasjon og dyr. Dette er tegnet som virkelig kan lære seg urtenes hemmeligheter og lære av dyrenes bevegelser. Cauac i seg selv er rastløs, søkende og litt springende. Det er noe evig ungt over Cauac, på godt og vondt.

Cauac trenger en Mester å følge. En god Mester. Cauac trenger rett og slett å ha en person utenfra som kan strukturere og veilede. Dette tegnet er flink til å ta veiledning.

Impulsiviteten vil alltid følge Cauac som har dette unge, muntre sinnet. Cauac ser ut til å ha kommet til verden for å minne oss om hvor godt det er å ha denne unge sjelen. Pågangsmotet til Cauac kan både kalles ungdommelig naivt og ungdommelig friskt.

Temaet medisin går ofte igjen hos Cauac. Dette er dagstegnet som har en genuin interesse for medisin og dette er tegnet som absolutt ikke er redd for å gå alternative veier. De er mer opptatt av å hjelpe den syke enn å følge alle regler. Mange Cauac er naturmedisinere.

Finner de en Mester tar det ikke lang tid før de er lærere selv. Flittige elever. Gode lærere. Positive og uredde når de forsøker noe uortodoks eller noe nytt.

 

 


 

Det tyvende tegnet: Ahau – Syd


Symbolet viser bladene på en blomst, mens Ahau betyr «Herre» i guddommelig forstand. Blomsten er symbolet for Solen, så kanskje er dette dagstegnets rette navn: Solbarnet? Men, dette tegnet kalles Lyset eller Blomsten. Selv foretrekker jeg «Blomsten».


Man kan si mangt om Ahau, men de har sjeldent et realistisk bilde av folkene rundt seg. Ahau har en merkelig med å være kravstor overfor de menneskene de har rundt seg. Dette fører ofte til konflikter. Folk kan ikke forstå bare fordi Ahau har tenkt at de skal forstå. Folk kan heller ikke følge alle Ahaus regler. For Ahau lager mange regler og folk blir ikke informert om reglene før de bryter dem. Så blir det konflikter.

Men, ser vi bort fra dette så er Ahau flink til å invitere folk inn i sitt liv og de er flinke til å ta kontakt med fremmede mennesker. Sosiale sjeler med mye god vilje til å skape kontakter. Om bare Ahau kunne se på folkene rundt seg med mer åpne øyne, så ville Ahau vært en veldig bedårende tegn. De som blir invitert inn i Ahaus liv setter pris på invitasjonen, men de blir ofte forbauset over Ahaus uuttalte krav om at man skal være perfekt. Ahau blir frustrert dersom folk ikke oppfører seg slik de har tenk, så er uroen i gang.

 

Det Ahau burde gjøre, det er å konsentrere seg om «døde gjenstanders skjønnhet». Antikviteter, innredning, smykker, sminke – alt dette kan Ahau bruke for å skape en vakker verden. Der kan de forme selv og da slipper Ahau slitet med å forme mennesker.

Ahau er en dagdrømmer, men av og til kan de klare å gjennomføre sine drømmer og da imponerer de stort med sin jernvilje i akkurat den saken.

Vennlige mennesker, men litt vel kravstore.

 

 

 

 

 

 

De Tretten Tall

 

I Mayaenes astrologi er det ikke bare tjue dagstegn, det er også tretten nummer. Hvert av disse numrene viser til en syklus eller en tone/harmoni som man er var for og blir lett oppmerksom på. Vi lever i liv etter liv og i hvert liv er det meningen vi skal gjøre vårt beste i samsvar med vår personlighet. Hvis du er en sjuer og du føler at du kan ALT som tretallet eller ellevetallet eller et annet tall skal «skilte med» er det fordi du har levd et liv i det tallets harmoni. Du kan ha vært en fantastisk treer eller fantastisk i et annet tall eller flere andre tall. I dette livet bør du likevel konsentrere deg om hva ditt tall har å si. Så går du inn for å bli bedre og bedre i denne harmonien. Er du født inn i tretallets harmoni og du føler at du ikke kan fordra kommunikasjon så er det fordi du er nye her. Kanskje får du en venn eller en partner som kan hjelpe deg med dette? Kanskje tar du fatt på kommunikasjon likevel og blir bedre og bedre? Lytt til tallene, de har noe å si deg. :-)

 

 

 

Syklus/Tone – 1

 

Vibrasjonen i tallet et fokuserer på forståelsen og behovet av en enhet. Tallet et er en start på noe nytt, denne starten innebærer også å forstå at til tross for at man er et unikt individ er man en del av en større helhet. Hva man enn foretar seg, blir andre påvirket av dette.

Tallet oppfordrer til forståelsen av kraften i å se at man er en – men, likevel en del av alle.

 

 

 

Syklus/Tone – 2

Vibrasjonen i tallet to fokuserer på forståelsen av dualiteten. Lys/mørke. Mann/Kvinne. Dag/Natt. Hva er ondt, hva er godt? Å være eller ikke være. Man oppfordres til å tenke på alle motsetningene slik at man også kan se den gyldne middelvei og fremelske et behov for å gå på denne.

 

 

 

Syklus/Tone – 3

Vibrasjonen i tallet tre fokuserer på forståelsen av kommunikasjon. Ikke bare det verbale, men også kommunikasjon med kroppen, med blikket og tonene man har i stemmen når man formidler hva man ønsker å si. Verdien av en god kommunikasjon er uvurderlig.

 

 

 

Syklus/Tone – 4

Vibrasjonen i tallet 4 fokuserer på å lære seg verdien av stabilitet. Ser man på terningen, det beste eksempelet jeg kommer på for tallet fire, så har man de fire retninger i denne, samt opp og ned. Stabilitet! Den som er født i syklus fire vil være godt tjent med å tilegne seg innsikt i stabilitetens verdier. Hente informasjon, filtrere, tenke, avgjøre/handle.

 

 

 

Syklus/Tone – 5

Vibrasjonen i tallet fem fokuserer på å lære seg verdien av det å bygge et nettverk. Tallet fem henter inn informasjon, kommuniserer, deler og vever folk inn i sitt nettverk. Femmere vokser på å skape nettverk for seg selv og så veve folk sammen. Råd: Vær sammen med folk som får deg til føle deg vel.

 

 

 

Syklus/Tone – 6

Vibrasjonen i tallet seks fokuserer på å foredle avtaler, forhandlinger og skape psykisk balanse inn i menneskeheten. Det å bli enige, det å kunne forhandle, det å roe ned – dette er seksernes felt. Ved å lære seg denne kunsten vil de kunne tilføre menneskeheten denne magien og de vil være gode forbilder for andre.

 

 

 

Syklus/Tone – 7

Vibrasjonen i tallet sju fokuserer på å forstå inspirasjonens kraft. Man kan sitte under et tre, få et eple i hodet, slik som Newton og dette eplet ble opphavet til kunnskapen om tyngdekraften. Sjuere blir stadig inspirert av kilder utenfor seg selv og viser menneskeheten hvordan man skal la seg inspirere og hvordan man skal la seg inspirere. Inspirasjon uten handling ender jo bare opp som en fantasi. Sjuerens oppgave er å vise oss inspirasjonens vei.

 

 

 

Syklus/Tone – 8

Vibrasjonen i tallet åtte fokuserer på å se mønstrene i alt. Handlingsmønstre er deres store styrke. De ser hva som fungerer eller ikke fungerer i et mønster som menneskeheten skaper. De påpeker disharmoniene, de fremmer rettferdighet fordi de ser at urettferdighetens mønster fungerer ikke.

Åttere har en medfødt innsikt i menneskehetens adferd og de kollektive bevissthetsstrømningene.

Åttere bidrar med sin innsikt til å endre det kollektive sinnet til noe bedre.

 

 

 

Syklus/Tone – 9

Vibrasjonen i tallet ni fokuserer på å se verdien av tålmodighet. Buddha selv tok med Tålmodigheten som en av de største «dyder» man kan utvikle og foredle i sitt liv. Tålmodighet hjelper en selv og andre. Sjeler som trer inn i verden i syklus ni er sjeler som fanger verdien av tålmodighet og som har muligheten til å foredle denne guddommelige egenskapen. Når niere har foredlet videreformidler de dette til menneskeheten og inspirerer menneskeheten til å ta tålmodigheten inn i seg.

 

 

 

Syklus/Tone – 10.

Vibrasjonen i tallet ti fokuserer på tankekraft. Tiere fatter styrken i våre tanker og hvordan våre tanker har en tendens til å bli en realitet – på godt og vondt. Frykter vi noe, så skjer det. «Troll i ord» sier mange. «Nei, tankens kraft», sier Tiere og har helt rett. Når man oppdager hvor mye styrke det er i tankekraften får vi lyst til å snu våre gamle, negative tankemønstre og fokusere på det glade og det positive. Tiere er flinke til å se dette og formidle dette.

 

 

 

Syklus/Tone – 11

Vibrasjonen i tallet elleve fokuserer på forandringer og nødvendigheten av å godta forandringer. Vi kan nok si at «forandring fryder», men vi er ikke så fortrolige med forandringer som vi later som at vi er. Kan vi styre forandringene er vi fornøyde, men innerst inne vet vi at det er lite vi kan styre av forandringer og dette er litt skremmende. Ellevere forstår nødvendigheten av forandringer vi opplever og de forstår nødvendigheten av at at noe oppløses for at noe nytt og – kanskje – bedre kan oppstå. Denne innsikten kan de formidle til oss andre.

 

 

 

Syklus/Tone – 12

Vibrasjonen i tallet tolv fokuserer på verdien av kunnskap. Tolvere forstår intuitivt at et liv uten lysten til å tilegne seg kunnskap er et bortkastet liv. Tolvere tilegner seg den nødvendige kunnskapen i en sak og formidler dette til andre. Dette gjør dem til både gode lærere og gode rådgivere. Vil du leve et fornuftig liv? Henvend deg til tolveren og bli henvist de kunnskapskilder du trenger. Tallet vibrerer kunnskapen inn i verden.

 

 

 

Syklus/Tone – 13

Vibrasjonen i tallet tretten fokuserer på verdien av tiden. Tallet tretten deler opp alt i fortid, nåtid og fremtid. I disse tre tider ønsker Tretten å skape en balanse. Lær av fortid, men slipp. Lev her og nå, det er ingen andre steder å leve. Fremtiden kommer, enten du er med eller ikke. Fremtiden er et produkt av fortid og nåtid. Dette sier De Vise Mennesker: «Vil du vite hvordan din fortid var? Se på nåtid! Vil du vite hvordan din fremtid blir? Se på nåtid!» Tretten formidler dette ut til verden.

                              

"May the stars carry your sadness away,
May the flowers fill your heart with beauty,
May hope forever wipe away your tears,
And, above all, may silence make you strong."

Chief Dan George


www.sverdet.com