ÅRSHJULET

ÅRSHJULET


Man har det vanlige kalenderåret og så har man et «åndelig år».

Det åndelige året kaller man, ganske enkelt, årshjulet.

Med Årshjulet begynner man året med å feire Samhain om kvelden den 31 oktober.

Årshjulet har åtte fester. Paganister liker å kalle disse festene for de fire store sabbatene og de fire små sabbater, men sant å si er alle åtte festene like store. 

La oss nå gå gjennom disse åtte festene:

Samhain, 31 oktober:
Selve ordet Samhain betyr «slutt på sommeren». De gamle kelterne mente at sommeren tok slutt den siste dagen i oktober. Siden de fulgte månens rytme feiret de Samhain fra solnedgang den 31.

Et stort bål ble tent og dette bålet var hellig. Om morgenen den første november ble husenes fakler tent med ilden fra det store bålet.

Hvis ilden sluknet i et hus var dette et tegn på en kommende katastrofe. Kelterne voktet ilden med omhu, ingen ville oppleve en katastrofe.


I løpet av kvelden og natten holdt man ritualer for å hjelpe sine og andres døde. Kelterne mente at de døde ble holdt fanget i De Dødes Land, men på Samhains natt var sløret så tynt at de døde kunne komme seg videre og bli inkarnert i nye kropper.

Noen uheldige sjeler hadde pådratt seg en så uheldig skjebne at de var fanget i dyrs kropper. Det var særdeles viktig å la disse ulykksalige sjeler få komme seg fri.


Det var ikke bare de dødes sjeler som man kunne få kontakt med denne natten, det var mange fæle ånder som rekte rundt. For å beskytte seg mot disse skar man ut lykter. Både gresskar og turnips ble brukt. Lykter ble satt utenfor husene for å forvirre de fæle åndene som nå trodde at det opplyste huset allerede var opptatt av en ånd.

Folk kledde seg ut i tillegg for å forvirre åndene. Et fillete kostyme forvirret, for nå var det fest og bare ånder var kledd i filler.


Druidene og presteskapet brukte denne natten til å spå både landsbyens og enkeltindividets skjebne. Ville dette året bringe god eller dårlig.

Oghamruner ble kastet og tydet.


Guder og Gudinner ble takket for året som gikk og man ba om beskyttelse i det kommende året. Det var viktig å respektere og takke Guddommen.


Dagens paganister kler seg gjerne ut og spår denne natten.


Man kan lage seg et alter, ha fremme bilder av sine døde, tenne et lys fremfor bildene og minnes sine kjære. Har man noe å si til de døde, så sier man det.

Det er en fin skikk og pynte et alter og på Samhain kan alteret pyntes med en svart duk, eller en i en gullfarge. Blomster og røkelse kan settes på alteret. Kanskje en gjenstand man har kjær fra en avdød? Det er bare fantasien din som setter grenser.

Akkurat denne natten synes jeg at man kan bruke svarte stearinlys. Flammen brenner opp det mørke og viser vei ut av mørket.

Noen liker å legge steiner på alteret.

Det er mange fine steiner, men jeg ville ha valgt karneol for tidsperspektivet fortid, nåtid og fremtid.

En turkis for evigheten. Svart obsidian for steinens rensende egenskaper, bare for å nevne noen.

Jeg ville ha valgt patchoulirøkelsen og hvit salvie. Patchouli beroliger og løfter opp, mens hvit salvie renser.

En liten skål med salt ville jeg også ha satt frem. Salt jagde sinte ånder på flukt og selv om vi i dag ikke tror så mye på sinte ånder, så kan saltskålen være en symbolsk handling.

Kanskje kan det jage sinnet vårt på flukt?


Kanskje kan man lage en lyslykt?  Om man ikke skjærer ut en lykt i turnips eller gresskar, så kan man bruke en alminnelig lykt. Det viktigste er at man forvirrer åndene. 

Denne dagen er en festdag og man kan feire sammen med venner og familie, eller alene om man ønsker det.


Samhain er på en måte en slutt- og begynnelsefest.

Det kan også være en fest som feires fordi vi velger å avslutte noe negativt i livet vårt. Denne festen kan sees på som en begynnelse på vårt nye liv.

Den siste uken før denne festen bør vi tenke over hva vi har i våre liv som ikke fungerer og som vi nå vil gi slipp på.

Mønstre kan hemme oss, personer også. Jobben, kanskje? Det er i det hele tatt mye som kan hemme oss, men den som hemmer mest er en selv.

Det er på tide å lukke noen dører kanskje og åpne noe nye.


Det mest vanlige er å drikke rødvin på Samhain, men hva du velger å drikke er din sak. Godteri spises og du kan fritt velge hva du vil spise.

Det viktigste er at du feirer at det gamle året går inn i historien og et nytt, blankt år med nye muligheter står for døren.


Den 1. november er alle sjelers dag og da kan du gjerne gå på gravplassen og tenne lys på dine kjæres grav. Kommer du deg ikke på gravlunden kan du tenne et lys for dine kjære og ønske dem alt godt.


Til slutt vil jeg dele en oppskrift med dere på en gresskarpai som jeg synes er kjempegod og som passer som Samhainmat 


Dette trenger du:


180 g fullkorn hvetemel

100 g kaldt smør

1/2 ts salt

2-3 ss kaldt vann


2 ss olivenolje

125 g frisk spinat

1 løk

300 g butternut gresskar

100 g revet cheddar

Fetaost


4 egg

2 dl melk

salt

pepperFremgangsmåte:

Lag paideigen først.  Del smøret i terninger og ha det i en bakebolle.

Ha i melet og saltet og gni det sammen til deigen er smuldrete.

Ha i vannet og samle smulene til en smidig deig.

Pakk den inn i plast og legg den i kjøleskapet i minst 10 minutter. Trykk deigen ut i en paiform mens du varmer opp ovnen til 200 grader.

Lag små hull i deigen med en gaffel og forstek bunnen midt i ovnen på 200 grader i 10-12 minutter.


Sett paiskallet til side mens du lager fyllet. Skru ned ovnen til 175 grader. Skrell gresskaret med en skarp kniv og skjær fruktkjøttet i terninger. Frø og hinner skrapes ut med en skje. Frøene kan du riste og bruke i bakst eller spise som snacks. Ha spinaten i en kjele med litt vann i og la det koke et par minutter.


Klem mest mulig vann ut av spinaten og hakk den. Skrell løken og grovhakk den.

Kok gresskarterningene i litt vann i 5-10 minutter til de er møre.

Hell av vannet. Varm opp oljen i en stor stekepanne og brun løken til den blir gyllen.

Ha i kokt gresskar og hakket spinat og rør mens det steker et minutt eller to.

Ha grønnsakene i paiskallet og kvern over litt salt og pepper.

Strø over reven cheddar.

Bland sammen egg, melk, salt og pepper og hell det i paiskallet.

Legg på noen terninger av fetaost.

Stek paien midt i ovnen på 175 grader ca. 40 minutter til den er gyllen på toppen og eggemassen har stivnet.

La paien få hvile 10-15 minutter før du serverer.


Godt nytt år!
Jul, 19 - 24 Desember:
Julen er en høytid som vel ikke trenger så mye presentasjon for oss nordboere.

Vi klager over hvor dyr julen er og hvor bortskjemte folk har blitt, vi handler, spiser og klorer ned julekort. I januar er ukebladene fulle av slankekurer, for nå skal medistermidjer krympes.

Hei, hå, nå er det jul igjen…


Men, vent nå litt! Blir ikke julen hva vi gjør den til?

For det første er det så godt med en lysfest etter flere uker med snikende mørke. Når desember kommer kan man tenne lys og føle at vi fylles opp med energi.

Julens farge er først og fremst rød og det er jo en energisk farge. Grønn er en annen av julens farger og grønnfargen gir oss en eim av velvære.

Solen kommer tilbake, så det er all grunn til å feire. Ikke sant?


Julegavene klarer vi å gjøre oss ferdige med i løpet av høsten, hvis vi vil. Det er heller ikke nødvendig med dyre gaver. Alle andre gir jo dyre gaver, så hvorfor skal vi gjøre det?

Hvis du har muligheten, så gi hjemmelagede gaver. Gi i alle fall gaver ut fra omtanke. Onkel Per har kanskje skjorter nok, så han blir muligens glad for en hjemmelaget boks med kaker?

De beste gavene er de som er gitt med omtanke for mottageren.


Julekort er det neste på listen.

Det er fort gjort å sende en sms med «god jul og godt nytt år» eller en mail, men så var det dette med omtanke da?

Sett deg ned med penn og papir og tenk ut en liste av mottagere. Mange er ensomme og ville blitt glad for et julebrev, mens andre ville blitt glade for et julekort.

Tenk ut hvem du vil glede med en skriftlig julehilsen og noter ned på papiret, når listen er ferdig kan du ta den frem i en stille stund.

Ønsk mottagerene en god jul, fra hjertet og ha det hyggelig mens du skriver. Nyt noe varmt å drikke og noen småkaker, kanskje?

Når juleposten er klar sender du den av sted med et lett hjerte. Du gjør en god gjerning. Ikke forvent å få noe tilbake. Vel, Karmakontoret elsker en glad giver, så du får noe tilbake på den ene eller den andre måten.


Ingen trenger å lære oss nordboere å pynte til jul. Vi kan alt om nisser, snømenn, dompaper og lys, men vi trenger et lite julealter.

Et alter som vi kan pynte med en rød eller en grønn duk. Lysene kan være i gull, hvite eller grønne.

Hvis vi velger å ha krystaller på alteret vil jeg anbefale Solstein, som en hilsen til solen. Rød granat for å øke kreativiteten. Grønn apofyllitt for krystallens dyptgående rensing på sjelen. 

Til røkelse ville jeg ha brukt furu, sedar og einer. Eller den gode, gamle kongerøkelsen.


På det åndelige planet bør vi fokusere på hva vi egentlig gir fra oss. Er vi en velsignelse for omgivelsene? Er vi positive? Er vi gledesspredere? Eller er vi sure, utakknemelige og energivampyrer? Vi bør også tenke over hva vi kan forandre med oss selv. Fokuserer vi for mye på vår lidelse og er blinde for andres behov? Det er litt å tenke gjennom. :-)


Solen snur og etter julaften blir dagene lengre og lengre. Jo, dette er en fest vi kan feire med glede.


En dessert jeg synes passer godt i disse sol-tider er:


Melkesjokolade-panna cotta med appelsingelé

Sjokolade og appelsin er en klassisk og god kombinasjon som her smaksetter pannacotta og gelé.


Tid: 30 min. + 3 ½ time i kjøleskap

Antall porsjoner: 8


Panna cotta:


1 ½ gelatinplate

150 g melkesjokolade

½ vaniljestang

5 dl kremfløte


Appelsingelé:

3 gelatinplater

1 ½ dl konsentrert appelsinjuice

1 ½ dl vann

1 ss sukker

3 cl Cointreau- eller Grand Marnier-likør


Pynt:


1 dl pistasjnøtter uten skall

1 dl sukker


Slik gjør du:


Pannacotta:

Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 min. Hakk sjokoladen og ha den i en kasserolle. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha fløte og vaniljefrø og -stang i kasserollen.


Varm opp fløten under omrøring slik at sjokoladen smelter. Kryst vannet ut av gelatinplatene og la dem smelte i sjokoladeblandingen. Ta opp vanilje­stangen. La det avkjøles litt før du heller panna cottaen over i porsjonsglass. Sett i kjøleskapet og la stivne i 2–3 timer.


Gelé:

Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca.

5 min. Bland appelsinjuice, vann og sukker i en kasserolle og varm opp på middels varme. Kryst vannet ut av gelatinplatene og ha dem og likør i kasserollen. Rør til gelatinet har smeltet. La det avkjøles. Hell geleen over panna cottaen i glassene. La det stivne 30 min. i kjøleskap.


Pynt:

Grovhakk nøttene og legg dem på et stykke bakepapir. Smelt sukkeret i en stekepanne til det er gyllenbrunt. Hell sukkeret over nøttene og la det stivne. Strø nøtter over geleen og server.


Jeg ønsker deg en riktig god høytid med bjelleklang og kanelduft.

Nå kommer solen tilbake.


Imbolc/Kyndelsmesse. 2/2:

La en ting være klart, det var ikke lett å være pave i de gode gamle dagene. Skulle Norden kristnes måtte julen integreres i kirken. Løsningen var å legge Jesu’ fødsel til julen. På de britiske øyene var folket også kravstore. Gudinnen Brigid ga de ikke slipp på. Ja vel, paven måtte gjøre henne om til St. Brigid og lage en egen festdag for henne. Jeg tror paven bannet mer enn en gang, men med fleksibilitet kommer man langt.

St. Brigid ble en stueren variant av Gudinnen Brigid. Alle parter var fornøyd.

Imbolc er også kjent under navnet Imbolg og Imbolk. Festen er kjent som kyndelsmesse her i Norge. Kjært barn har mange navn.

Med protestantene døde nesten Kyndelsmessen ut, mens katolikken markerte dagen, om enn på en beskjeden måte.

Imbolc betyr sånn ca. «ny melk». Sauene lammet på denne tiden, så det er nok derfra ordet er hentet.


Denne festens farge er hvit! Hvite duker, hvite lys, hvite klær, hvite blomster…

I dag feires det nye og det friske.

Inne i deg har du en Buddha. Uansett hvor håpløst et menneske er har mennesket en buddhas natur innerst inne.

Denne kimen skal nå renses og få gode vekstforhold.

Vinteren begynner å slippe taket, dagene har blitt lysere og lysere skal det bli. Slik er det også med sjela vår, den skal lyse opp mer og mer.

I dag skal dagslyset feires.

I dag skal også frøene feires. Dette er også barnas dag.

Kanskje kan du samle inn noen saker til barnehjemsbarn? Gjøre noe for barna? Familiens barn, naboens barn, venner barn – barn er barn.  I mange år ga jeg penger til Redd Barna, men hva du vil gjøre for barna er din sak.


I dag kan du så frø som kan få spire inne i gode omgivelser og bli plantet ute når våren kommer.


Tenk over om det er noe nytt du kan begynne med. Et språkkurs kanskje? En bokring? En «tjukkas-gruppe»?

Begynn med det du har lyst til å begynne med.


Gudinnen Brigid kan man hedre ved å lage en «corn dolly» - en stråfigur. Om man lager et Brigids kors eller om man knytter et stråhjerte er fritt valg. Lag deg en stråfigur og ha på alteret. Et kors for velsignelser eller et hjerte for kjærlighet.


Hvis du vil trekke inn en partner i livet ditt kan du tenne rosa lys og ønske deg en partner. Vær åpen for at det blir en annen partner enn den du ønsker deg, (hvis du ønsker deg en spesiell). Ofte vet vi ikke hva vi trenger av partnere, så vi kan risikere å gå etter det som blir feil for oss. Mitt råd er: Vær åpen!


Ønsker du deg barn er dette dagen å ta opp dette temaet. Legg en rosenkvarts eller en karneol på alteret og fokuser på ønsket ditt.

Du kan for eksempel fremsi en annen Gudinnes mantra, Taras mantra: Om Tara, tutare ture soha. Fremsi mantraet så mange ganger du orker. Bær så krystallen(e) på deg.

Nå er det en sørgelig sannhet at det er ikke alle som kan få barn, men alle kan gjøre noe for barn.


Lavendel er en god røkelse å brenne på denne dagen. Lotus er en annen god røkelse. Rosmarin er også et alternativ.


Fred på jord er noe alle ønsker seg. Dette er en god dag å fokusere på fred. Tenk over hvor mye lidelse ufred fører med seg. Pust inn ufreden, la den renses inne i deg og pust ut fred.

La frøene til fred blåse utover jorden.


Dette er også dagen for å søke opp ditt åndelige navn.

Det som er fordelen med å ha et åndelig navn er at du er et verdslig menneske og da bruker du ditt verdslige navn, men du er også en åndelig person og når du er i den åndelige «modusen» bruker du ditt åndelige navn. Det er det samme som når jøder bruker hebraisk som «hellig språk» eller når muslimer bruker «arabisk». Katolikkene bruker latin som «hellig språk». Da hensettes gruppene til en åndelig setting.

Paganister bruker hellige navn. Ja, som paven når han blir pave. Han endrer navnet sitt.

Et åndelig menneske vil ta et åndelig navn, rett og slett.


St. Brigids hellige dyr er kua.

I dag gjør vi kanskje ære på Gudinnen med å servere ost?

I det minste bør en av rettene inneholde melk eller fløte, rømme osv.


Det enkleste er å servere ost og kjeks, men desserter med krem og middager med rømme er også alternativer.

Lapper er også et alternativ og her kommer en oppskrift på lapper:


Nok til 12 lapper:

2 stk egg

1 dl sukker

1 ts toppet vaniljesukker

2 dl syrnet melk (cultura) naturell eller kefir

4 dl hvetemel

1 ts toppet bakepulver

smør til steking


Fremgangsmåte


Visp sammen egg, sukker og vaniljesukker. Hell i melken.

Rør forsiktig inn mel og bakepulver. Rør minst mulig. La røren svelle i ca 15 minutter.

Stek lappene i en stekepanne med litt smør i ved middels varme. Snu dem når røren stivner på den ene siden.

Spis dem gjerne lune med syltetøy, rømme, kesam eller ost.


En søt skikk, mener jeg, er å hedre vår egen norrøne Gudinne Idunn. Hun med de magiske eplene, vet du. Idunns epler ga ungdom.

En eplekake kan være på Kyndelsmessebordet og et eple på alteret.

En venn av meg har et flott keramisk eple som han kaller Idunns eple. Lekkert. Epler er faktisk vakre skapninger og veldig dekorative.

I eplet ligger kimen til ungdom, i oss ligger kimen til ungdom… Når vi er ferdige med å være gamle spirer frøet og -vips- så blir vi unge igjen.

Hjulet dreier atter en gang 


Ha en hyggelig Kyndelsmesse.


Ostara, 21 mars:

Vi har kommet frem til det først av balansepunktene. Dag og natt er like lange nå. Jorden er i balanse lysmessig.

Selv om bakken er dekket av snø vet man at nå er våren på vei og det er ikke lenge før man ser friske knopper og hører fuglenes glade sang.


Ostara har egentlig en lang tradisjon på våre kanter av verden.

Astarte, vårens gudinne, skulle feires. Hun var gudinne for skjønnhet, kjærlighet, fruktbarhet og krig(?)

Hun ble feiret stort.

Kelterne feiret Nemetona, som bodde i en magisk grotte og hadde mye av de samme funksjonene som Astarte.

Nemetonas grotte lå inne i De Hellige Trærs land, et land menneskers normalt ikke kunne ferdes.

I vår del av verden ville nok Frøya blitt Ostaras gudinne. Frøya var fruktbarhets – og kjærlighetsgudinnen.


Ingen vet opprinnelsen til haren som løper rundt og gir bort egg, men her er en historie jeg har hørt:


Det var en gang for veldig lenge siden at den fryktelige jegeren Orion løp rundt og drepte fugler. Lepus het en liten fugl som hadde voktet seg vel for Orion, men Lepus gikk til Astarte og klaget sin nød. Astarte omskapte Lepus til en hare og nå hoppet Lepus rundt i en slik fart at den forvirret Orions jakthunder.

En dag møtte Lepus på den store Skorpionen som bor akkurat der skogen slutter og ødemarken begynner. Skorpionen hadde skadet seg og Lepus forbandt skorpionens sår og hentet vann og mat til den skadede.

Som takk for hjelpen fikk Lepus lov til å ønske seg noe.

Lepus ønsket at Orion ble jaget vekk fra skogen og fikk sitt ønske innvilget.

Skorpionen sendte Orion opp på himmelhvelvingen ved hjelp av Astarte.

Lepus løp nå fritt rundt i skogene, men hun savnet å legge egg og gikk til Astarte og klaget sin nød igjen.

Astarte kunne ikke skape om det hun en gang hadde skapt, men Lepus fikk lov til å løpe rundt med en eggekurv en gang i året og dele ut sine gaver.

Derfor løper harene rundt og deler ut egg.


Om denne historien er sann vet jeg ikke, men det er slik jeg har hørt den. :-)

Jeg tror denne historien er sann, for når jeg ser opp på himmelen, ser jeg at Orion forsvinner hver gang Skorpionen dukker opp og når Skorpionen forsvinner da lister Orion seg frem.


Ostara er vårjevndøgnet og slik natt og dag er like lange, slik mener jeg at dette døgnet bør deles på samvær og stillhet.

Om dagen kan du gå deg en tur og føle på naturens begynnende glød. Vi går for lite turer i stillhet.

Se deg rundt og føl naturens energi.


Dagens farger er gul, grønn og oransje. Pynt litt i huset ditt og gjerne på alteret.

En søt skikk er å gi «Ostara-egg» til de du føler har behov for en overraskelse. Det behøver slett ikke være noe dyrt. Et dikt, en sjokolade … Det er mye du kan finne på for en rimelig penge.

Tanken teller! Og akkurat som med jul, ikke vent deg noe tilbake.

Karmakontoret tar seg av regnskapet.


Hvis du gidder kan du dekorere egg og gi bort. Det er en gave folk setter pris på.


Haren er et dyr som forbindes med våren, kyllinger et annet.

Kyllinger er liksom et symbol på at frøet nå har modnet og blitt til liv. Kyllinger er dekorative som pynt, enten de er heklet, sydd eller de kommer i en annen variant.


Nå burde det begynne å skje noe med frøene du plantet til Imbolc, men enda er det for tidlig å plante disse ut.

Ha tålmodighet enda en liten stund. :-)


Hvis vi bruker Ostara som Frøyas dag, kan vi plukke inn kvister som en bukett til Frøya.

Jeg synes faktisk det er fristende å kalle denne dagen Frøyas fest. Kjærlighet og skjønnhet er virkelig noe å feire.

Denne dagen burde også være morsdag, så om moren din lever – gi henne et egg og et kort. Hun fortjener det sikkert.

Eller vi kunne ha feiret barnas dag. Har du barn, gi dem et egg. De setter sikkert pris på det.


Dagens krystaller er: Citrin for overflod og glede. Fluoritt for balanse. Jade for kjærlighet og malakitt for indre fred.


Hvis du vil invitere til sosial sammenkomst, gjør det.

Dagen i dag burde feires med egg. Hva med eggerøre, omelett eller hardkokte egg? Pannekaker er også godt, eller langpannekake.


Denne oppskriften synes jeg er god:


OVNSPANNEKAKE:

1stort eple

140gbacon

2½dlhvetemel

6dlLett melk eller helmelk

¼tssalt

3egg

TILBEHØR:

Cottage Cheese

Tyttebærsyltetøy


1.Sett ovnen på 200 °C. Smør en ildfast form. Skrell eple og fjern kjernehuset. Del eple i terninger og legg i formen.

2.Del bacon i biter og stek i en stekepanne. Fordel baconbiter over eplene i formen.

3.Pisk sammen hvetemel og halvparten av melken til en glatt røre. Tilsett resten av melken, salt og egg, og pisk sammen. Hell røren i formen.

4.Stek ovnspannekaken ved 200 °C i 30-35 minutter til den er gjennomstekt.


TILBEHØR:

Serveres nylaget med cottage cheese og tyttebærsyltetøy.


Jeg vil også ta med en varm drikke som jeg synes er nydelig i denne kjølige tiden.

Varm sjokolade med ingefær og marshmallows

(2–4 glass)

1–2 cm fersk ingefær

100 g mørk sjokolade

2 ss sukker (eller søtningsmiddel)

6 dl h-melk

3-5 nelliker


Til servering: minimarsmallows

Skrell ingefær og hakk den i grove biter. Ha ingefær, sjokolade, sukker, melk og nelliker i en kasserolle, og la det putre svakt på middels varme i 25 minutter. Sil blandingen og server i varmebestandige glass. Pynt med marshmallows på toppen.


En del av døgnet bør avsettes til meditasjon.

Sett deg godt til rette og mediter over livet ditt. Har du balanse i livet ditt eller har du ubalanse?

Hva kan gjøres?

Mediter så lenge du orker over temaet balanse.


Ha en balansert dag! :-)


Beltane, rundt 1 mai.
Bjørnstjerne Bjørnson kunne velge seg april så mye han ville, jeg velger meg mai!

Mai er og blir den vakreste måneden, ifølge meg.  Fargene, lydene – ja, alt er vakkert med mai. 

Kom mai, du skjønne milde!


Paganister holder sin mai fest og det forstår jeg godt. Mai er noe å feire.

Selve ordet Beltane betyr Bels ild og dette døgnet er en ildfest.

Om du ikke har muligheter til å tenne et bål, tenn peisen og har du ikke muligheter for å tenne peisen, tenn kubbelys!

Pynt deg selv med fargerike bånd, pynt huset med fargerike bånd.

La farger lyse opp Beltane og la ilden varme.


Krystaller for dagen er: Perle for sannhet og helhet. Peridot for fornyelse. Smaragd for kjærligheten og den indre ro. Solstein for glede.


Denne dagen er glede. Det er faktisk en livsgledefest. Naturen har våknet og forhåpentligvis har du også våknet. Nå er det på tide å føle takknemmelighet fordi vi lever i en slik vakker verden og det er på tide å telle velsignelsene.


Når du har pyntet alteret, sett deg ned og tenk over livet ditt. Hva er godt og hva kunne bli bedre? Tenk godt over hva du har å være takknemlig for.


Våre syke skal huskes denne dagen. Trenger du selv healing eller kjenner du noen som trenger healing? Tenn Palo Santo røkelse og lag en energiball med hendene dine. Kjenn at du pakker energi inn i en luftball og når du føler at det er nok energi i luftballen send den mot den syke eller deg selv.

Palo Santo røkelsen er den kraftigste å bruke i helbredende arbeid, så denne røkelsen er det smart å kjøpe en del av.

Annen røkelse som brukes på Beltane er frankincense, vanilje, lavendel og sandeltre.


Opprinnelig ble denne festen holdt som en bryllupsfest mellom guden og gudinnen. Maistangen var et stort fallossymbol som folk danset rundt og jeg ser ikke noe galt i å gjøre det i våre dager heller.

Et annet fallossymbol er «singasteinen». Hvite/lyse frittstående steiner. Slike steiner regnes som hellige steiner.

Her jeg bor i skrivende stund finnes det en hellig stein som kalles Hjelpesteinen. Denne steinen var et byttested mellom folk og de underjordiske i gamle dager, men man kan vel danse rundt Hjelpesteinen også? 

Hvis det finnes en hellig stein i nærheten av der du bor, oppsøk denne steinen og dans rundt den, hvis du har lyst.

Har du muligheten, tenn et bål og dans rundt bålet.


I mai holdes mange bryllup. Er det på tide å fornye troskapsløftene med din kjære? Dette er dagen for dette.

Du kan holde «håndfestning» og binde noen sammen for et år eller i et oppgitt tidsrom. Par kan finne sammen på denne dagen og avtale hvor lenge de skal holde sammen, eller de kan gifte seg.

Så kan du også, på denne dagen, avgi et løfte om sølibat for en periode.

Det er en grunn til at munker og nonner avlegger sølibatløfter. De gjør det for å kunne konsentrere seg om spirituelt arbeid, men -husk- dette er bare nødvendig om du føler for det.


Det er også en annen gruppe som ikke må glemmes er våre bestevenner. Våre bestevenner er på en måte vår åndelige familie.

Når vi deler opplevelser gjødsler vi vår felles skjebne.

Det å feire sammen skaper også bånd.

Så, jeg mener at denne dagen egner seg veldig godt til å feire sammen med venner.

Det er godt for oss å gjøre stas på dem som står en nær og vi trenger å vise vennene våre at vi setter pris på dem og at vi ikke tar dem som en selvfølge.


Guden jeg mener vi kan hedre i dag er Balder, guden for lys, skjønnhet, kjærlighet og lykke. Balder bodde på Breidablikk og var gift med Nanna. Han var også guden for rettferdighet.

I dag mener jeg at vi, nordboerne, bør feire denne festen til ære for Balder og Nanna. 

Vi har grunn til å feire lys, lykke, rettferd og skjønnhet. Enig?


Maten på denne dagen kan være nybakt brød, salater og frukt, men husk at det er du som bestemmer menyen. Jeg kommer bare med forslag.


Et brød jeg synes er godt er dette:


Ingredienser:

3,5dllunkent vann

25grgjær

1,5tssalt

3sssukker

2stkegg

1stksitron, skallet revet

750grhvetemel


Slik går du frem:


Vannet helles i en skål. Gjæren smuldres og røres i. Salt, sukker, egg, sitronskall og hvetemel tilsettes, og deigen eltes til den er glatt og lett slipper skålen. Deigen eltes igjennom på bordet, til den er bløt og smidig. Skålen drysses med litt mel. Deigen legges i skålen, og et tøystykke legges over. Hever ca. 60 minutter et lunt sted, til deigen har dobbelt størrelse.


Deigen slås ned og deles i 2/3 og 1/3. Stykkene deles hver i 3 stykker, der trilles i pølser. De 3 lange pølser skal være 60 cm., og de 3 korte ca. 40 cm. De 3 lange stykker legges ved siden av hverandre på bordet og flettes. Endestykkene trykkes fast sammen og brettes inn under brødet. De 3 korte stykker flettes på samme måte og legges oven på den første fletting. En plate dekkes med papir eller smøres med margarin. Brødet legges på platen og pensles med sammenpisket egg. Etterhever ca. 30 minutter på et lunt sted.


Pensles atter med egg.


Ovnen oppvarmes til 200 grader. En ildfast skål med vann settes i bunnen av ovnen. Brødet bakes på nederste ovnsribbe 20-30 minutter.


De ferdige brød avkjøles på en bakerist.

 

Til salater kan du bruke hva hjertet begjærer. Jeg liker veldig godt jordbær og melon, men du bruker det du liker.


Jeg avslutter med en Beltane-sang

(fritt etter Vi er en nasjon vi med)


Vi er en flokk vi med,

vi små en alen lange,

en festlighet vi frydes ved,

og vi, vi er jo mange.

Vårt hjerte vet, vårt øye ser

hvor god og vakker livet er,

vår tunge kan en sang blant fler

av livets æres-sange.


Ha en glad feiring!


Midtsommer/Litha. Rundt 21 juni.
Kelterne hadde en måned som het Litha og den måneden falt sammen med våre dagers juli. Hvor paganistene hentet Litha fra vet jeg faktisk ikke. Midtsommerfesten hadde ikke spesiell feiring i de gode gamle keltiske dagene. Her i Norden var det mer fart på ting og i Sverige feirer de «som gale».

Solen når nå sitt høyeste punkt og fra denne dagen av blir dagene mørkere og mørkere.


Tiden fra jul og til midtsommer blir omtalt som eikekongens tid. Eikekongen skal nå abdisere og overgi kongekronen til Kristtornens konge.

Helt ærlig, jeg synes at kristtorn er et så feminint tre at jeg liker å tenke at vi går inn i Gudinnens tid, men dette er en helt personlig tanke. Månen er Gudinnens symbol og jeg tenker ofte at vi går fra Solens dager til Månens tid.


Paven fikk igjen problemer med denne solfesten. Kirken likte ikke den hedenske feiringen, så festen fikk «kristent innhold» og – vips- St. Hans ble født …


Man brant bål og takket solen for at den var en så livgivende kilde.


I dag burde du bruke dagen på å rydde utendørs. Rydd en plass hvor det kan feires midtsommer. Finn et sted hvor det kan tennes bål, gjerne nær et vann. Dette er en fest hvor vann og ild har en sentral plass.


Vannet er en livgiver som trenger gjennom det meste. Til denne festen kan du samle opp vann av forskjellige typer.

Regnvann samlet i tordenvær er særdeles kraftig. Det er ladet med ild.

Regnvann samlet når det blåser er «vind-vann» og er bra å bruke i situasjoner hvor det kreves tankevirksomhet utover «det normale». Eksamener, uoverensstemmelser etc.

Samler du regn mens det er et lett regn samler du «jord-vann» og dette er bra å bruke til healing.

Regnvann samlet mens det regner kraftig er «vann – vann» og dette tar seg av følelser.

NB! Når du har samlet vannet tøm det på fargede glassflasker og sett flaskene på et sted hvor sola ikke skinner.

Sol-vann kan brukes til mye, men det er en annen historie.


Pynt alteret ditt med mye grønt. Grønn duk, grønne lys og legg gjerne på en løper i gult.

La blomstene være oransje, røde eller gule. Dette er en ildfest.

Dioptas er en krystall for de anspente, men denne krystallen gir også hjerterom for andre, så det er en god krystall å legge på alteret.

Alexandritt sørger for at sjelen din blir fornyet og gir en form for gjenfødelse i omgivelsen.

Turkis gir deg rikdom.

Jeg bare foreslår krystaller. Om du foretrekker andre krystaller, vær så god, ta dem du føler at du trenger.

Sitronrøkelse, rose, lavendel eller frangipani er god å bruke i dag.

Sett gjerne en skål med regnvann på alteret og forstill deg at vannet renser det du forestiller deg at det skal rense.


Dette er en dag for renselse, healing og de eldre.


Er det en gruppe som lett blir glemt bort så er det de eldre. En dag er de borte og da er det for sent å angre på besøket man utsatte osv.


Kanskje kan du skrive et brev til de eldre slektningene eller stikke innom en eldre nabo?

Kanskje kan du bruke en time av dagen på å ta med de eldre ut?

Hva med vafler og kaffe? Hvis du gidder å steke vafler er det fint. Ta deg en kopp kaffe og en vaffel sammen med noen som er eldre.


På ettermiddagen kan du smøre opp smørbrød og ta deg en piknik sammen med venner. Tenne bål og nyte sommeren. Pynt deg gjerne med en blomsterkrans i håret.

Hvis du heller vil ha hjemmefest tenner du lys og disker opp med f.eks. spekemat og rømmegrøt.


Hold en glad sommerfest og til dere ugifte, sju blomsterslag under hodeputen får deg til å drømme om den som blir din ektefelle.

(I våre samboertider er det kanskje den rette samboeren dukker opp i drømmene dine.)


En annen aktiv drømmespådom en kunne gjøre var å lage en drømmekake, som skulle spises før en la seg.  Velg en torsdag nær St. Hans.

Kaken besto av en spiseskje mel, tre spiseskjeer vann og en spiseskje salt.

En torsdagskveld skulle halve kaka spises, og resten skulle

gjemmes ved hodegjerdet.

Så skulle man legge seg, uten å snakke med noen.

På torsdag uken etter skulle man spise resten av kaka og legge seg til å sove uten å si

noe. Den første som dagen etter kom og spurte en ville ha noe å drikke, skulle en bli gift med.


Dagen i dag er også alvenes dag. De danser på blomsterengene denne dagen.

Ser du en nedtråkket ring i gresset har alvene vært der og danset. Ikke trå på ringen, for da kan alvene bli sinte og sende «alveblest»/elveblest på deg.


En ting jeg synes er godt til Midtsommerfesten er jordbærmuffins!

Dette trenger du:


PENSLING OG STRØ I FORMENE:

2sssmeltet Meierismør

1dlkokosmasse


MUFFINSRØRE:

125gMeierismør

4½dlhvetemel

1dlsukker

2tsbakepulver

3dlKesam® Vanilje

2egg

150g jordbær


PÅ TOPPEN:

1dlkokosmasseSlik gjør du:


Du trenger muffinsformer eller stekebrett med muffinsformer. Denne oppskriften er nok til 12 muffins. Forvarm stekeovnen til 200 °C.

Smør stekeplaten, eller formene, og strø over kokos.

Smelt smøret og avkjøl det. Bland mel, sukker og bakepulver i en bolle. Tilsett kesam, egg og smør. Rør alt sammen til en tykk, jevn røre. Skjær jordbærene i båter og bland dem forsiktig inn.

Fordel deigen i formene og strø over litt kokosmasse. Stek muffinsene midt i ovnen i ca. 25 minutter. Avkjøles i formene.


Ha en herlig Midtsommer!


Lammas/Kornfest. Ca 1 august.

I riktig gamle dager blotet vi til Frøy i begynnelsen av august. Frøy var en fruktbarhetsgud og tok seg av jordbruket også.

I Norge fikk vi olsok tett innpå og etter hvert overtok olsok som festdag. Noe fra Frøys tid ble beholdt og det var værspådommen.

Mye regn denne dagen varslet mye snø, mens sol og opphold varslet en «bar vinter». Hagl eller mye vind varslet uår.

Hvis det er hagl og vind denne dagen kan du risse runen Naud inn i et trestykke og gjemme den i et skrin frem til Kyndelsmesse. Den vil beskytte deg mot uår.

Særlig virksom er den sammen med en bergkrystall, så om du pakker inn Naud og en bergkrystall i et lite klede har du en kraftig amulett.


Lammas betyr «brød-messe» og i dag feirer vi «markens grøde». Bærene modnes i skogen, kornet står fint på jordene og snart høster man inn herlighetene.


Alteret pyntes i blek gule og grønne farger. Det er pent å putte inn litt oransje og rødt også. Man skal jo hilse høsten velkommen.

Vi står nå på terskelen til høsten, men enda er det sommer – enda skal vi nyte grønne dager og brukbart varme dager.


Det aller beste røkelsen til Lammasfesten er den du lager selv:


En spiseskje timianolje

To spiseskjeer kanelolje

En spiseskje roseolje

To spiseskjeer gardeniaolje

2-3 dråper allehåndeolje eller mandelolje.

Rist dette godt sammen på en flaske.


Denne oljen smører du inn lysene med og bruker som røkelse utover kvelden.


Annen røkelse du kan bruke er sweet aloe, rose, kanel og wisteria (jeg tror det heter blåregn).

Krystaller er fritt valg.

Gule, røde, oransje eller brune krystaller er vakkert på et høstbord.


Ta deg litt tid til å tenke over hva du har gjort og hvordan ting har utviklet seg. Var valg av partner riktig? Er du fornøyd med jobben din? Bør du ta mer utdannelse? Hva er du fornøyd med i livet ditt? Hva er du misfornøyd med?

Må du luke ut noe ugress? Tenk etter. Bestem deg for en dag å begynne lukingen.

Er livets plen lytefri? Da kan du dele av din overflod.


Jeg er veldig glad i epler og synes epler er den vakreste av fruktene.

I dag synes jeg en skål med gule epler gjør susen.

Druer er en annen frukt jeg synes passer godt på Lammas.

Når du forsyner deg av et eple så still et ja/nei-spørsmål. Er steinene i partall er svaret «ja» og i oddetall er svaret «nei». Det er jo greit å spå litt også.Noe jeg også synes er greit er å bake rundstykker og skjære pentagram inn i dem.

Mange forbinder pentagrammet med noe ondt, men det er det da slettes ikke. Pentagrammet er et eldgammelt tegn på at man søker beskyttelse.

Noen kirker har pentagram i vindusrutene som tegn på beskyttelse. Det er synd at pentagrammet har blitt tillagt så mye ondt. Pentagrammet er et positivt symbol, så det så.


Hundedagene:

Hundedagene varer fra 23. juli til 23. august og har sin opprinnelse i det gamle Egypt.

Sirius, Hundestjernen, viste seg for første gang i grålysningen samtidig som Nilen begynte å stige og den varmeste tiden av året begynte, og egypterne trodde at stigningen av både vann og temperatur var en følge av Sirius' tilsynekomst.

På mellomtysk ble hundedagene til «rodentage» (fra «rode»), hund, og på nordiske språk ble det til «røtedager» og røtmåned eller røytemåned. Forstavelsen ble satt i forbindelse med verbet «råtne», og det het seg altså at all mat ville surne og råtne i hundedagene. En blanding av egyptisk overtro og nordisk hverdagserfaring.


Man spådde været gjennom året i hundedagene. Slik været var gjennom hundedagene, slik ville året bli.


I dag er dagen for grove rundstykker og her har jeg en oppskrift på noen jeg synes er gode:


250 g siktet hvetemel

250 g sammalt hvete, grov

1 ts salt

2 ts sukker

3 ½ dl vann

3 ss olje

1 pk gjær

egg til pensling

sesamfrø til pynt


Ha mel, salt, sukker, vann og olje i en bakebolle. Smuldre i gjæren og elt deigen godt til den slipper kantene.

Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.

Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del den i 12 like store emner. Trill hvert emne til en bolle. Legg dem på en stekeplate med bakepapir. Dekk rundstykkene med klede, og la etterheve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.

Nå kan du gjerne skjære inn et pentagram.

Pensle dem lett med sammenvispet egg, og dryss sesamfrø på.

Stek rundstykkene midt i ovnen ved 220°C i ca. 10 minutter.

Avkjøl på rist.


Lammas er i Løvens tegn.

Løver er kjent for å være sjenerøse og glade i å leke.

Gjør Lammas til en fest der man kommer til et sjenerøst bord og man er sjenerøs med invitasjoner og man spiser og leker.

Det er ikke vanskelig å tenke ut leker alle kan delta i.

Ha en sprudlende Lammas.


Mabon/Høsttakkefest rundt 21 september.

Jeg har skrevet før at jeg velger meg mai, men september er den vakreste av alle måneder.

Fargene og den klare luften er fantastisk. Jeg elsker denne årstiden.


Mabon har mange forskjellige meninger. I følge Arthur-legenden er det et navn som betyr ridder. Andre hevder det betyr sønn av Modron, en walisisk gudinne.

For oss er det høsttakkefest, først og fremst.


Du har sikkert hørt om vårrengjøring, men hva med høstrengjøring? Jeg synes at ved Mabon-tider kan hjemmet få litt ekstra kjærlighet. Pynt høsten inn i huset og føl at høstens «ånd» har flyttet inn.

Nå begynner hjemmets tid, så det er greit å få det litt koselig.


Feng Shui er en anerkjent kinesisk innredningstype som sies, med rette, å skape balanse og harmoni i hjemmet. Kanskje skal du skaffe deg noen bøker om temaet?

Du kan plukke opp nyttige tips fra bøkene.


Noe som også er viktig er å gå en tur. Ta deg en tur ut i naturen og sug inn inntrykkene. Nå dør deler av naturen for oss, men er det så ille når du vet at den vil gjenoppstå.

Naturen eldes, vi eldes, alt som lever skal en gang dø. Alt endrer seg. Det som er lykke i dag kan bli ulykke i morgen og omvendt.

Tenk på hvor fort en situasjon kan forandre seg, ikke bare i negativ retning, men også i positiv retning.


Høsttakkefesten er først og fremst glede. De bugnende bordene viser deg hvor mye naturen gir og det er virkelig noe å være takknemlig for.

Skogens blåbær burde nå være høstet inn, tyttebær og multer også.

Mange gidder ikke å plukke inn bærene som vokser i hagen og det er synd, mener jeg. Det er trist å se at naturens gaver ikke settes pris på, men jeg håper at fuglene har kost seg med bærene folk ikke plukker.

Det er utrolig hvor mye godt man kan lage av det naturen byr på, hvis man gidder å gjøre en innsats.

Hvis man ikke gidder har Kiwi veldig mye bra å by på. :-)


Inviter folk til en høsttakkefest hvis du føler for det. Dekk et bugnende bord og inviter inn til en glad fest. Hvis været tillater det, hold festen utendørs.

En fin skikk er å lage søte lykter av epler. (Gni eplekjøttet med sitron så det ikke blir så fort brunt)

Eikenøtter er et vanlig innslag på festbordet, det samme gjelder vinranker.

Dekorer det du ønsker, det er ditt bord.


Røkelsen bør være hvit salvie, til ære for visdommen, som også feires i dag. Mabon kalles også «den vise».

Benzoin og furu er også fine røkelser å bruke. Det er «forsørgerens røkelse».

Av krystaller kan jeg foreslå: Lapis Lazuli, Tigerøye, Apasjetåre og Rosenkvarts.

Lapis Lazuli beskytter, Tigerøye gir overblikk og snarrådighet, Apasjetåre gir deg i stand til å se lyset i mørket og Rosenkvartsen gir ømhet.


I dag passer det med ovnsstekte poteter med urter, eller en tomatsuppe servert med urtebrød.

Paier er også fint å lage i dag.

Jeg har aldri funnet en god oppskrift på gresskarpai, så hvis noen av leserne sitter på en, så del gjerne.

Men, men – blåbærpai er veldig godt og det kan jeg lage.


For å komme tilbake til eplene … :-)

Noe jeg liker er bakte epler og her kommer det en oppskrift på det.


Ingredienser:


4 epler

4ss flytende honning

2ts kanel

2ss brunt sukker

2dl hasselnøtter

2ss meierismør


Slik er fremgangsmåten:

Sett ovnen på 220 °C. Del eple i to og fjern skall og kjerne

Ha eplehalvdelen i en ildfast form og dryss med kanel, brunt sukker og nøtter. Drypp honning over og fordel klatter med smør utover. Stek i ovnen til myke, ca. 30 minutter.


Pisk den kalde vaniljesausen luftig og server til bakt eple.