BACH BLOMSTERMEDISIN

"En skål for blomsten, der den dufter smukt, foruten tanke på å vorde frukt!"

- Henrik Ibsen

Bach Blomstermedisin

Dr. Edward Bach kom til verden 24. september i 1886 i Birmingham, England. Han utdannet seg som lege og hadde en god karriere innen ”skolemedisinen”. I 1917 ville Bach se etter nye muligheter for helbredelse, nye healingteknikker. Dette kan ha sammenheng med at han samme år hadde fått fjernet en ondartet svulst fra ryggraden. Det ble sagt at Bach hadde kun tre måneder igjen å leve, men Bach kom seg på bena og levde nesten tjue år til. (Han døde 27/11 - 1936)

 

Bach oppdaget at blomster og planter hadde en energi som han mente ville kunne benyttes til healing.

Han ignorerte vitenskapen og brukte sin intuisjon på å lete seg frem til hva han kunne bruke.

I begynnelsen brukte Bach solmetoden. Han lot plantene ligge i vann og bade seg i sollys før han silte av vannet og brukte vannet som essens. (Samme prinsippet som med te) Senere brukte han kokemetoden, der vannet kokte opp og ble avsilt.

 

Bach endte opp med 38 ulike essenser. Tolv av disse kalte han "De tolv helbrederne".

Bach var overbevist om at menneskets psyke hang så tett sammen med menneskets kropp at var sjelen i ubalanse ville kroppen utvikle sykdommer. Det er mange, svært mange, som senere har støttet han i denne teorien og i dag finnes det vel ingen skolemedisinere som mener at psyke og kropp ikke har sammenheng.

 

I Norge har den driftige legen Audun Myskja vært en ivrig "predikant" for blomsteressenser. Han har skrevet flere bøker om temaet. Dere kan lese om han på: www.livshjelp.no

 

Men, tilbake til legen Bach.

Som nevnt, det endte opp med 38 ulike remedier. Essensene kan man bl.a. kjøpe hos: www.myrra.no  eller  www.super-nature.no

 

Når man har kjøpt en essens trenger man bare å ta to - tre dråper i et glass vann og drikke dette eller man kan ta essensen rett på tungen. Det er også de som mener at man kan ta det rett på huden, rett og slett gni dråpene inn i huden. Personlig mener jeg at å ta dråpene i vann er best. Til dyr kan man ta noen dråper på maten.

 

Vi skal kort beskrive essensene her:

 

 

Agrimony/Åkermåne:

 

Personer som er i Agrimonytilstand er en tilsynelatende munter og ubekymret person som skjuler alle sine plager bak en munter og sorgløs fasade. Personen flykter bort fra hverdagen. Flukten kan gå inn i maten, inn i TV - flukten kan gå hvor som helst, bare vedkommende slipper å kjenne på sine sjelesmerter.

 

Aspen/Osp:

 

Personen føler seg jaget. Finner ikke fred. Indre uro, spenninger og redsel, uten at det er noen grunn. Personen knytter ofte hendene og traver hvileløst frem og tilbake. Søvnproblemer på grunn av tanker som gnager i sjelen.

 

Beech/Bøk:

 

Personer vi gjerne beskriver som "sur gubbe/sur kjerring" er beech. De har alltid orden på sine liv og tåler ikke at andre kan finne på å ha noe annet enn akkurat den orden ”suringen” har satt som standard. Beech kritiserer ved hver minste anledning. Man får en følelse av at beech ikke eier medfølelse for noe. Irriterer seg lett.

 

Centaury/Stortusengyllen:

 

Den som trenger Centaury har en svak vilje og lar seg så alt for lett lede. De snakker folk etter munnen og de er virkelig enig med den som snakket sist. De er konfliktsky, de er "pysete", men dette er snille mennesker og vil bare at alle skal ha det godt. Disse "dørmattene" blir lett utnyttet.

 

Cerato:

 

Cerato stoler ikke på seg selv. Cerato springer rundt og ber om råd hos alle de treffer på. De tar ikke beslutninger på egen hånd, det er som om de er helt sikre på at dersom de selv tar en avgjørelse, så blir det en feil avgjørelse.

Cherry Plum/Kirsebærplomme:


Når alt er kaos rundt oss har vi lett for å tro at nå blir vi gale. "Jeg tror jeg klikker"… sier vi og vet at vi ikke klikker. Men, Cherry Plum vet ikke dette. Cherry Plum - tilstanden føles som om man hele tiden kjemper for å stå imot et totalt sammenbrudd. Man jager rundt, man frykter at man kommer til å skade andre eller seg selv.

Chestnut – bud/ Hestekastanjeknopp:


Uansett hvor dårlige erfaringer enkelte høster ser det ikke ut til at de klarer å lære av sine feil. Det kan være alt fra å la være å betale husleie med påfølgende utkastelse til å velge feil partner… Om att’at og om att’at… Hestekastanjeknopptilstand betyr også at man er utålmodig og at man gjør alt som står i ens makt for å bevise at hastverk er lastverk. Man oppfatter disse personene som temmelig infantile.

Chikory/Sikori:


Enkelte ganger treffer man på folk som er fulle av selvmedlidenhet og fulle av seg selv. De krever å bli sett og de liker veldig godt å få snakke uforstyrret. Er du riktig snill med disse menneskene kan du kalle dem viljesterke… Da er du veldig snill med dem. Legg merke til at Sikoritilstanden gjør at folk hele tiden må ha bekreftelse på at alt de sier er riktig, aller helst skal du applaudere alt de sier og alt de gjør.

Clematis/ Tysk Klematis:


Klematis er en dagdrømmer som liker å være i sin egen drømmeverden. Klematis svever fort bort i en samtale og virker ofte både fjern og frakoblet. Disse menneskene trives aller best i sitt eget selskap og de er lite sosiale. Ofte må de få ha pauser og gå litt for seg selv hvis de havner i et selskap. Initiativløse mennesker og temmelig vimsete.

Crab Apple/ Dvergsøteeple:


Dette middelet er det beste for dem som skammer seg over sitt eget utseende. Folk som trenger Dvergsøteepleessens er folk som gjerne vil være usynlige. De skjuler ansiktet ofte. Noen ganger bak sigaretter andre ganger bak en pannelugg. De ser ofte ned og søker sjelden øyekontakt. Folk som føler seg urene vil også ha nytte av denne essensen.

Elm/Alm:


Av og til føler folk at de får lagt på seg et større ansvar enn de kan bære. De tar likevel dette ansvaret og de strever seg gjennom oppgavene. (Tarotkortet Ti Staver illustrerer fint denne tilstanden) Egentlig liker de hardt arbeid og egentlig har de ikke noe imot disse gjøremålene, men akkurat her og nå føles alt så tungt. Vanligvis har ikke disse personene problemer med å utføre oppgaver og gjennomførepliktene.

Gentian/Bittersøte:


Når man blir en skikkelig pessimist og føler at man ikke makter å komme seg gjennom dagene, da er man i en Gentiantilstand. Årsaken til at man "gir opp" kan være at man har vært utsatt for press og stress så lenge at man er psykisk utbrent og har mistet troen på seg selv.

Gorse/Gulltorn:


I Gorsetilstand er man også pessimist på egne vegne, men her er årsaken gjerne at man har vært syk så lenge at det har ingen hensikt å kjempe lenger. Denne tilstanden er skummel. Folk som gir opp mister livsenergien fort. En hver som har mistet troen på "sin indre kriger" trenger noen dråper gorse.

Heather/Røsslyng:


Røsslyngtilstanden er den mest snakkesalige av alle tilstander man kan komme i… Man krever oppmerksomhet, man snakker mye, man lytter lite.  Ofte ser de på deg med et blikk som sier: "Men, hva med meg?" - og de føler seg stadig tilsidesatt og glemt. Furter lett. Man tenker ofte på disse folkene som primadonnaer.

Holly/ Kristtorn:


Det som kjennetegner Hollytilstanden er at man er ekstremt sjalu og hevngjerrig eller svært mistenksom og hatefull. Man ønsker hevn så sterkt at man er nærmest besatt av hevntanker. Man rettferdiggjør disse hevn  o g hat -tankene og dersom noen ikke vil forstå årsaken til disse svarte tankene føler vedkommende seg ofte motarbeidet. "Ingen forstår meg". Blir lett fornærmet og såret.

Honeysuckle/Kaprifol:


"Alt var så mye bedre før i tiden!", dette utsagnet hører vi stadig vekk fra den eldre garden som velger å huske det beste av fortiden. Dette kan være en lett variant av en kaprifoltilstand, i alle fall det er slik en kaprifoltilstand kan betraktes. Folk i denne tilstanden husker at i gamle dager… Den gangen de var unge å vakre eller den gangen de var gift eller… Uansett, alt var så fint i fortiden at man nekter å flytte seg ut fra fortiden. Her og nå teller ikke i kaprifoltilstand.

Hornbeam/Agnbøk:


Man våkner sliten, man står opp med bly i kroppen og man vet at denne dagen kommer til å føles som en eviglang mandag. Normalt kommer man seg gjennom dagene uten problemer, men i Hornbeamtilstanden føles det som man skal knekke sammen og sovne stadig vekk.

Impatiens/Springfrø:


Enkelte mennesker jobber og gjør alt i "Formel 1 - tempo" og så blir de irriterte når andre ikke henger med i dette tempoet. Intelligente og flinke folk, men – akk – så iltre og irritable. De klarer å jage på andre med blott et blikk. ”Fort deg litt da”, sier akkurat dette blikket. De kan også gå rundt og hisse seg opp over alt andre ikke har gjort i løpet av dagen. For eksempel kan de bli hissige om ektefellen har glemt å handle melk. Bagateller er nok til hissige utbrudd.

Larch/Lerke:


Personer i en Larchtilstand holder seg gjerne i bakgrunnen og blir oppfattet som beskjedne. De føler seg klossete og de føler at de er lite interessante. Er det noe som skremmer folk i Larchtilstand, så er det å forsøke noe nytt. De er nemmelig helst sikre på at de ikke kommer til å mestre noe nytt. De vil så gjerne hive seg ut i nye prosjekter, men frykten for å feile holder dem tilbake.


 

Mimulus/Gjøglerblomst:


Dette er remediet man bruker når man har en konkret fobi. Man vil reise til Syden, men man har flyskrekk er et eksempel. Vannskrekk er et annet eksempel. Mimulusessensen tar ikke vekk angsten, men Mimulusessens gir deg vilje til å jobbe med fobien og bekjempe den. Barn som er mørkredde har god hjelp av denne essensen.

Mustard/Åkersennep:


Det hender man kan overfalles av en nedstemthet, en melankoli, en tristhet man ikke kan forklare. I en slik tilstand må man kjempe for å smile. Man får ofte en følelse av at sjelen er nummen og at man klarer ikke å føle noe. Man føler ofte at den som er i en mustardtilstand er en energivampyr. Venner tar litt avstand etter en tid.

Oak/Eik:


Mennesker som utvikler en "eiketilstand" kan beskrives slik: de har alltid tatt ansvar. De tar fremdeles ansvar, selv om de vet at de er utslitt og at et hvert ansvar er en byrde. De er vant til å være den alle stoler på, de er vant til å være den alle henvender seg til og de er vant til å være den man alltid kan regne med. De har vanskelig for å slippe "gammel status", de vil - de vil, men… akkurat nå får de det ikke til.

Olive/Oliven:


Dette middelet anbefales når man føler at man aldri kan få sove nok. Så fort man har en mulighet slenger man hodet ned på puta og sover. Årsaken til dette søvnbehovet er at man er sliten etter flere år med sykdom eller flere år med stress. Man har hatt så mye indre spenninger at man flykter inn i søvnen. Olive løser opp den indre tristheten og man får lyst til å våkne opp og delta mer i livet.

Pine/Furu:


I Pinetilstanden havner ofte familiens ”dørmatte” eller firmaets dørmatte. Disse menneskene tar på seg både skyld og ansvar. Det er liksom deres feil at ektefellen ikke… (fyll inn det de sier) og det er deres feil at barna… Ja, man får fort oversikten over en som er i Pinetilstanden. De snakker ofte nedsettende om seg selv. "Uff, jeg er så dum.."

Red Chestnut/ Rød Hestekastanje:


Den som er overdrevet bekymret for andre trenger dette middelet. "Det har sikkert skjedd en ulykke!" er en typisk uttalelse for noen som er i denne tilstanden dersom noen er forsinket. Red Chestnut tror alltid at det verste har hendt. De tror at barnet som har feber garantert lider av noe dødelig. Er det mulig å krisemaksimere noe, så gjør Red Chestnut akkurat det.

Rock Rose/ Solrose:


Denne tilstanden oppstår når man opplever noe traumatisk og oppskakende. Det kan være at man selv er med i en ulykke, det kan være at man er vitne til en ulykke. Det kan være at man får sjokkerende dårlige nyheter. Rock Rose er middelet man bruker som et førstehjelpmiddel ved ulykker eller andre traumatiske opplevelser.

Rock Water/Kildevann:


Mennesker som trenger Rock Water er ofte mennesker som presser seg selv så hardt for å nå sine mål at de ender opp med spenninger i musklene, stiv kjeve og nakke. Det er fint at folk setter seg mål, men Rock Water er urealistisk i sine målsetninger. Man finner disse menneskene innefor idrett, politikk, - ja, alle steder der man kan klatre til topps. Rock Water på toppen kjemper hardt for å forbli på toppen.

Scleranthus/ Ettårig Knavel:


Scleranthus vakler mye. Det er som om alle beslutninger må veies, tygges på, bestemmes og endres. Dette gjelder på de fleste områder av livet. "Skal jeg bo i en blokk eller…?" og "Skal jeg bli kjæreste med A eller B?" Besluttsomhet er ikke er ord de ser ut til å kjenne til.

Star of Bethlehem/Fuglestjerne:


Dette remediet bruker man når vedkommende har opplevd noe traumatisk nylig eller når man lider av post - traumatisk - stress - lidelse. Dette er også det rette middelet for den som opplever at ektefellen/partneren plutselig vil skilles eller bare flytter uten forvarsel. Den tomme følelses man får ved et følelsesmessig sjokk er tung å gi slipp på, men Star of Bethlehem hjelper en til å la den tomme følelsen erstattes av noe levende.

Sweet Chestnut/ Ekte kastanje:


Når man har vært utsatt for psykisk press, psykisk stress, håning, mobbing – ja, det som kan presse en maksimalt på det psykiske planet opplever man ofte en stor tristhet i sitt indre. Man føler ikke at man er noe verdt og man lengter vekk – men, man har ikke noe sted å reise. Man tenker ikke på selvmord, men man føler at man er i ferd med å kollapse. Dette skjuler man bak en tilsynelatende harmonisk maske.

Vervain/Jernurt :


Når man, av en eller annen årsak, fikserer seg på en ide eller et prosjekt og blir så oppslukt av dette at man blir "hyper", det er da man kan sies å være i en Vervain – tilstand. Man klarer ikke å lytte på hva andre mener og sier, man durer på og vil vinne hele verden for ”saka”. Noen blir inspirert av folk i Vervaintilstand, men de fleste blir slitne og trekker seg unna. Vervaindråper roer ned og får den engasjerte til å trekke pusten på et normalt nivå og tillate at andre gjør det.

Vine/ Vindrue:


En som er i en Vinetilstand kan beskrives som en påvirkningsagent med bestemt hake. Disse menneskene er dyktige og de er engasjerende, men de er også dominerende, overkjørende og besserwissere. Man føler at man blir truffet av en stormvind når man treffer disse menneskene. De er på sitt verste når de vet hva som er best for deg.

Walnut/ Valnøtt:


Det finnes ikke den forandring som fryder når man har en engstelig Walnut - sjel.  Barna begynner på skolen, indre uro. Barna går ut av skolen, indre uro. Flytting? Panikk! Ny jobb? Angst. Det skal ikke være lett å være en Valnøttperson. De minner meg litt om Ludvik fra Flåklypa. Når de først har opplevd forandringer og funnet ut at de kan overleve faller de til ro og tilpasser seg situasjonen. Middelet kan brukes av alle som synes forandringer plutselig føles skremmende.

Water Violet/ Vassfjær:


Det er noe veldig avvisende med folk som er i Water Violet - tilstanden. De lukker seg inne, de er kjølige, reserverte og tar sjelden kontakt. De trives best i sitt eget selskap og de signaliserer utover at de er ikke interessert i for mye kontakt. Problemet er at de får angst ved tanken på at noen skal oppfatte dem som en byrde. De har gjerne selskap av bøkene sine.

White Chestnut/ Hvit Hestekastanje:


Hvis tankene dine kverner så veldig i hodet ditt at du ikke får sove om natten kan dette være det rette remediet for deg. Hvis du har problemer med å slippe tanker, hvis du sliter med konsentrasjonen er også dette middelet for deg. Det sies at dette middelet også kan virke dempende på folk med ADHD - problematikk.

Wild Oat/ Bergfaks


Mennesker i en Wild Oat – tilstand endrer ofte retning i livet. De går på kurser, de flytter, de skifter miljø, de er skikkelige "rullesteiner". Folk må få lov til å rulle rundt så mye de vil, men Wild Oat føler seg oppjaget av stadig å endre retning. De føler at dette mer har blitt en uvane enn et oppriktig ønske.  Wild Oat - remediet roer ned det indre jaget og man får mer lyst på å endre seg fra en rullende stein til å bli en solid klippe.