Dyrenes Ogham

"A wise old owl lived in an oak

The more he saw the less he spoke

The less he spoke the more he heard

Why can't we all be like that wise old bird?"

 

Dyrenes Ogham

Kelterne hadde i tillegg til sine trær et dyrealfabet, der hvert dyrs energi korresponderte med et tre og en rune. Mens runene bar i seg kraften av et tre, bar det flere dyrs krefter. Vi tar bare et dyr for hver rune her, men det er mulig vi oppjusterer dette med tiden.

 

Hvordan du bruker dyrenes Ogham:

Hvis du drømmer om dyret har det et budskap til deg. Det har dyret også om det dukker opp i en eller annen uvanlig sammenheng. Det kan være at du ser dyret på TV, utenfor stuevinduet ditt eller du ser bildet av dyret på et postkort eller noe i den duren. Du kan se hjorten hundrevis av ganger uten å hefte deg ved den, men plutselig en dag «snakker» hjorten til deg og du vet at den har et budskap, en annen gang kan det være ørna som «snakker» til deg.

 

Ørnen hører bjørka til og bjørkas rune er Beth.

Når ørnen flyr inn i ditt liv er det en oppfordring om at du foretar deg noe modig. Det kan være en ubehagelig konfrontasjon du har kvidd deg for lenge, eller noe annet som krever ditt mot.  Ørnen symboliserer også en høyt utviklet sjel, så det kan hende du må søke hjelp av en ekspert. Ørna krever litt fra deg, men den gir resultater.

 

Vaktel hører rognen til og rognens rune er Luis.

En vaktel har en smart måte å kommunisere på. Vaktlene passer på når noen entrer deres territorium og varsler straks det er fare på ferde. På samme måten oppfordrer vaktelen deg til å passe på. Det er fare på ferde. Kommuniser på en klar måte, gi uttrykk for din skepsis, lytt til hva folk sier og gjør kloke trekk.

Reven hører oretreet til og runen er Fearn.

Hvis du har sett en rev løpe så har du sett at den løper som ei pil. Kroppen er rett og stram og den løper som om den siktet på et mål. Den ildrøde pelsen betraktet kelterne som et tegn på lidenskap. Når reven kommer inn i ditt oppmerksomhetsfelt vil den minne deg på å ta frem lidenskapen og å gå etter mål som en pil.

 

Rådyret hører pil/seljetreet til og runen er Saille.

Rådyret er symbol på en åndelig utvikling. Når rådyret kommer er det for å minne deg på at du har en sjel som higer etter vekst. Rådyret kan stå stille i lang tid og vente på at det skal føles trygt å bevege seg. Når det føler seg sikker tar det neste skritt. Skynd deg langsomt på den åndelige veien.

Sommerfuglen hører asketreet til og askens rune er Nuin.

I det rette øyeblikket trer sommerfuglen frem. Den har vært larve (en ide) og den har vært en puppe (en plan) og nå – nå er den klar til å utfolde seg. Når sommerfuglen kommer flyvende inn i ditt liv ber den deg vente til det rette øyeblikket og når det rette øyeblikket inntreffer vil sommerfuglen slå ut sine vinger og fly sammen med deg.

 

Ugla hører til hagtornen og hagtornen hører til runen Huathe.

Når ugla inviterer deg på en visitt er det underbevisstheten den har tatt et blikk inn i. Du går nok og grubler på noe, men er ikke sikker på løsningen, eller om det finnes noen løsning. Vet du, ugla kommer for å fortelle at det finnes alltid en løsning. Ugla jobber på mystisk vis og den har kommet for å vise deg porten ut.

 

Hesten hører til eika og eika hører til runen Duir.

Hesten er det mest noble dyret i keltisk mytologi. Når en hest skrider inn hos deg oppfordrer den deg til å vise et nobelt storsinn. Du er kanskje i en situasjon der du føler deg urettferdig behandlet? Hesten ber deg bære over med dette og gå ut av situasjonen med hevet hode. Du har styrke nok til å klare dette.

Laksen hører til hasseltreet og hasselen hører til runen Coll.

Laksen svømmer og spretter rundt i vannet og symboliserer tanken. Ved første øyekast virker laksen forvirret, men aldri har verden sett en fisk som er mer målrettet enn laksen. Den vet hvor den skal, la det ikke være noe tvil om det. Laksen representerer også visdommen vår og når laksen svømmer inn i vårt liv forteller den at du har instinkter og medfødt kunnskap som nå kommer til nytte. Bruk dem.

 

Gjerdesmetten hører til epletreet og epletreet tilhører runen Quert.

Når gjerdesmetten dukker opp etterlyser den innsats i hjemmet. Gjør noen lykkelig. Et familiemedlem trenger deg. Et brev til tante Anna, et besøk hos bestefar, en nevø trenger et lyttende øre… Noen trenger deg. Det er på tide å samle familien og gjøre noe hyggelig. Gjerdesmetten vil ha oppmerksomheten på hjem og familie.


Svanen hører til vinranken og vinranken hører til runen Muin.

Svanens bevegelser er henrivende. Alt den fortar seg ser ut som en velkoreografert ballett. Når svanen dukker opp hos deg ser den etter skjønnhet. Trenger du å forskjønne noe? Trenger du poesi? Trenger du en ny hårklipp? Trenger noen andre dette? Se deg rundt og se etter hva som trengs å fikses opp.

Svalen hører til eføyen og eføy hører til runen Gort.

En svale er en av de monogame artene. Den finner seg en partner og slår seg til ro. Svalen flyr inn for å be deg om å fokusere på partnerskapet ditt. Hvis du er i ett, kan noe gjøres for å styrke dette? Eller, må du bryte opp? Er du ikke i et partnerskap, kanskje du skal vurdere å etablere et? Svalen fører gjerne med seg glede og vil at du og partneren skal være lykkelige.

Gåsa hører til rørsivet og rørsivet hører til runen Ngetal.

Gåsa ber oss om å vende tilbake til oss selv. Ja, den ber oss rett og slett om å finne oss selv. Hvilke uvaner har vi? Hva kan vi rette opp? Hvilke uvaner kan vi legge bort? Ofte vandrer vi så langt fra oss selv og søker lykken i falske identiteter at vi mister oss selv. Gåsa ber oss fly hjem og fokusere på vårt opprinnelige jeg.

 

Bia hører til slåpetornen og slåpetornen hører til runen Straif.

En bie fokuserer på fellesskapet og jobber alltid for fellesskapet. Feiler en, feiler hele kuben.

Bia flyr inn for å be deg slå et slag for fellesskapet.  Fellesskapet bør stå i fokus. Hvordan kan du bidra? Bien viser vei. Det hører med til budskapet at bien kan ønske deg inn i et fellesskap. Kanskje er kor, en forening e.l. kan lokke deg inn?

Kråka hører til svarthyllen til og svarthyll hører til runen Ruis.

Kråka bærer mange hemmeligheter under sin fjærdrakt. Når kråka kommer flyvende inn ber den deg se på hvilke ressurser du har og hva du egentlig står for. Lære deg å stole på intuisjonen din, kanskje? Tolke drømmene dine? Kråka ber deg stole på magefølelsen din. Kråka bærer i seg et mystisk element.

Spurven hører til grana og grana hører til runen Ailim.

Spurven har to grunner til å fly inn i ditt liv. Den ene er for å be deg se litt på høfligheten din. Er det en situasjon hvor du opptrer uhøflig, så moderer deg og finn frem manerene dine. Den andre grunnen for at spurven flyr inn er at den ber deg finne en samarbeidspartner. Har du et prosjekt på gang eller planer om å starte et? Let etter partner.

 

Haren tilhører gulltornen og gulltornen tilhører runen Onn.

Haren bringer fruktbarhet inn i livet ditt. Hva du enn foretar deg er det fruktbart. Du må lære deg å stole på at universet vil gi deg det du trenger til enhver tid - og om det blir tørke, nå er haren kommet for å varsle at tørkeperioden er over. Haren er også forbundet med månefasene. Hvis du drømmer om månen er det samme varselet – fruktbarheten er kommer til deg.

 

Fasanen hører til røsslyngen og røsslyngen hører til runen Ur.

Romantikk er i luften. Fasanen har varslet. Du vil bli forelsket i partneren, i en soloppgang, i en bok… Noe vil begeistre deg. Det er på tide å finne frem smilet. Hvis hverdagen din er grå og ørkesløs, let frem en fasan og mediter over den. Fasanen bringer inn «de rosa fargene».

Duen hører til aspetreet og asp hører til runen Edad.

Duen varsler at du trenger et hellig sted. Er det på tide å besøke kirken, tempelet eller et annet gudshus. Hvorfor ikke naturen? En vakrere katedral finnes ikke. Du kan kanskje lage deg et hjemmealter? En åndelig plass som sjelen kan finne hvile ved/i. Vi trenger slike plasser.