FULLMÅNENAVN


Fullmånenavn og betydninger:

 

Januars fullmåne – Ulvens Måne.


Noen kaller denne månen for «Den Gamle Måne». I januar ligger vinteren over oss og det er kaldt ute. De aller fleste foretrekker innendørs aktiviteter og ute tuter ulvene. Alle venter på lysere dager og mildere tider.


 


Februars fullmåne - Snømånen


Februar kan være full av snø og det kommer gjerne et kraftig snøfall i løpet av denne måneden. Været er ustabilt og jakten var vanskelig. Noen indianerstammer omtalte denne fullmånen som Sultmåne.


 


Mars fullmåne – Kråkemånen.


Nå begynner kråkene å gi lyd i fra seg. Om dagen smelter snøen, mens det enda er kald på natten.


Kråkemånen er vinterens siste fullmåne.


 


Aprils fullmåne – Vårfloksmånen.


Denne fullmånen har navnet sitt etter den rosa vårfloksen og kalles bare «Pink» på amerikansk.


Nå begynner naturen og våkne til liv og småblomstene spretter frem. Enkelte indianske stammer kalte denne månen for «Fiskemånen» fordi fisken begynte å komme oppover elvene hos en del av de sørlige stammene.


 


Mais fullmåne – Blomstermånen.


Blomster har nå begynt å bre seg utover den nordlige halvkulen. Noen steder kalles denne fullmånen for Melkemånen på grunn av alle dyrene som har født sitt avkom og melka som dyrebarna drikker. Kornplantingsmåne kalles denne fullmånen av bønder.


 


Junis fullmåne – Rosemånen.


Rosene blomstrer og sprer sin vidunderlige aroma utover og det skulle bare mangle at en så populær blomst som rose er ikke skulle få en fullmåne oppkalt etter seg.


Noen stammer hadde «Jordbærmånen» som navn på denne fullmånen. Det var fordi jordbærene ble høstet inn i løpet av denne månens periode.


 


Julis fullmåne – Tordenmånen.


Denne månen har fått navnet tordenmånen fordi det er mest tordenvær i denne perioden. Nå vet jeg ikke om dette stemmer med nyere tider, for klimaendringen har jo medført seg mange forandringer.


Men, vi bruker fremdeles det gamle, gode navnet.


 


Augusts fullmåne – Kornmånen.


Kornet står gult på markene og det er tid for innhøsting. Noen indianere kalte denne månen for «Den Røde Månen» fordi denne fullmånen så rød ut når den steg frem.


 


Septembers Fullmåne – Innhøstningsmåne.


Nå er tiden kommet for å høste inn både frukt og korn. Man begynner å gjøre seg klar til vinteren. Over store deler av den nordlige halvkule holder man en Takksigelsesfest og er takknemlig for grøden man har fått i hus. En slik fest burde man holde i dag også, det er faktisk ingen selvfølge i verden i dag at man har mat på bordet.


 


Oktobers Fullmåne – Jegermånen.


Denne fullmånen har fått navnet sitt etter jegertiden. Jordene var skåret ned, løvet falt fra trærne, dyrene var lette å se mellom trærne. Vinteren nærmer seg, kornet er i hus – det er på tide å sanke inn kjøtt. Indianerne holdt fest for å ære dyrene som ble slaktet. Dyrene ga sitt liv for at menneskene skulle slippe å sulte og fryse. I våre dager kan vi holde en fullmånefest til ære for småfuglene som vi nå begynner å fore slik at de slipper å sulte gjennom vinteren og kanskje for alle de husløse kattene? Hjemløse katter trenger også mat. Har du selv katt, husk å få den kastrert/sterilisert!


 


Novembers Fullmåne – Frostmåne.


Frosten kan bite veldig i november. Nettene er mørke og kalde. I fullmånens lys kan man ofte se det glitre i den frostbitte faunaen.


 


Desembers Fullmåne – Kuldemånen.


Kuldemånen henger lenge over landskapet på sin ferd over himmelen. Sola står lavt på himmelen og månen stråler med all sin glans når det er klart vær, noe som det ofte er i desember.