KELTISKE STJERNETEGN

Keltiske Stjernetegn

Mens de keltiske guder, gudinner og helter fødtes oppdaget kelterne at det var noe magisk med syklusen disse ble født inn i. Druidene studerte tidsrommene nøye og ettersom tidene gikk vokste det frem en keltisk astrologi.

Seksten tidsrom skilte seg ut, i motsetning til den vestlige astrologien som delte året inn i tolv perioder.

Dagen begynner ved solnedgang, så om du er født 22 januar etter solnedgang, så må du kikke på den 23 januar. Da er du født inn i neste periode. Det samme gjelder for alle som er født på den siste dagen i en periode.

Oversikt over de seksten keltiske tegn:


1/1 – 22/1 Den Mytiske Geita/Sidellu Gwynder.

Geitas navn betyr: den bevegende silkehvite skikkelse og denne geita viser seg rundt omkring i Ascots sju åser når det er Blue Moon.

Sidellu Gwynders folk sies å ha noe tiltrekkende ved seg og at de utstråler en kjølig sjarme. Ofte har de et mystisk smil som er veldig tiltrekkende.

Selv om de er attraktive har de sjeldent hell i kjærlighet. De velger ofte feil partnere. Sidellu Gwynder bør virkelig velge partner med omhu.

De er flinke med ord og er verbalt selvsikre.

Staheten følger dem og de kan låse seg og da vil de rett og slett ikke høre på motargumenter. De er kjent for å stå på sitt. Så også med temperamentet.

De er fredsommelige av natur, men når de har fått nok – da har de jammen fått nok. Da vender de det døve øret til og vil ikke høre på motargumenter eller «fornuft», for den del.

Sta, attraktive, uheldige i kjærlighet er stikkord for Sidellu Gwynders folk. 


23/1-13/2 er Imbolcs tid.

Imbolc er en av paganistenes åtte årsfester. Denne festen feires gjerne den 2. februar.

Festen feires til ære for både den elskede Gudinne Brighid og lyset. På den nordlige halvkule er lyse dager kjærkomne og hilses med glede.

Under Imbolcs tid begynner lyset å komme tilbake. De kristne "knabbet" faktisk Brighid og gjorde henne til St.Brigid.

Barn født i denne perioden sies å være skjønnhetselskende, inspirerende og snille mennesker. De holder mye inne i seg og synger sjeldent ut. De lever veldig opp til «stille vann har dypest grunn». Ofte har de en klokskap som overgår de fleste og Imbolcs folk er gjerne gode rådgivere.

Dessverre har de en egen evne til å føle seg uelsket og da blir de kalde og distanserte, men når de føler seg trygge på noen, så er de både varme og hengivne. Deres lojalitet er enorm.

Stikkord for Imbolcs folk er: Kloke, gode rådgivere, litt tilbaketrukne og kan være veldig avvisende. Lojale.


14/2-8/3 er Mysteriets tid/CWN ANNAN.

Symbolet for denne tiden er Mabinogion. Mabinogion er en keltisk saga av «de fire grener».

To hunder som jager over den kalde nattehimmelen og søker etter noe uforklarlig og mystisk. Hundene er fra underverden og har nå steget opp til himmelen for å jakte. Hva de jakter på vites ikke.  Det sies at hundene kan bli sett på den walisiske nattehimmelen rundt St. Davids tid. Helgenen feires den 1/3.

Mennesker født i denne tiden søker inn i mysteriene og dykker dypere enn de fleste. Ofte er de sanndrømte og de har en sterk forbindelse til det mystiske.

De er sannhetssøkende og uredde på sin ferd i søken.

Ulempen ved å være født i denne tiden er at man kan plages av humørsvingninger og tristhet. Ofte har de en aura av tristhet rundt seg og et sørgmodig blikk.

Stikkord for Cwn Annan er magiske, mystiske, uredde, sørgmodige, plages med humørsvingninger.


9/3 til 31/3 er det Alban Eilers tid.

Alban Eiler var «den femte årstiden», den blomstrende årstiden. Denne tiden ble av kelterne feiret som tiden da jorden begynte å våkne til liv. 21 mars ble behørig feiret. Det var det første solvervet og alle gjorde seg nå klare til blomstringstiden.

Symbolet for denne årstiden er en svane. Svanen var den helligste fuglen og et symbol for den hellige bruden til Solguden.

Mennesker født i denne perioden er grasiøse, yndige og behagelige av natur. Deres sjel er lett og lynnet lyst, men de sliter med et heftig temperament og bør ikke ertes. Ofte bruser de opp og er verbalt grusomme, men ingen angrer mer enn dem når ordene er sagt.

De er tøffe i feider, men de er også tilgivende og varme i sjelen.

Stikkord for Alban Eilers folk er: Varme, lyst humør, men kan bli veldig bitende om de ertes opp. Kan virke litt overfladiske.


1/4-23/4 TWR TEWDWS-de åndelig sju stjerner.

De sju stjernene på himmelen var de sju planetene, som var kjente på den tiden. Stjernene var sju yppersteprestinner som tjente den høyeste himmelguden.

Disse sju stjernene var kjent som "de sju prestinner" eller de sju kjente planeter i vårt solsystem (Sol, Måne, Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Saturn)

TWE TEWDES varslet at våren hadde kommet med sitt regn som var så viktig for jordbruket.

De som er født i denne tiden er selvstendige og frie sjeler. De går ofte sine egne veier og søker ikke ofte råd hos andre. Egenrådige og sta kan de være, men det er jo en av deres styrke og svakhet. Ofte kommer de med radikale ideer og ikke sjeldent er det geniale ideer de hoster opp. Forandringer kan hilses og når det først kommer forandringer vil TWR-folket jobbe stabilt for å få til forandringer.

Stikkord: Selvstendige, hardtarbeidende, iderike og frihetselskende.


24/4 til 16/5. Beltane.  Dragens tid.

Ved Beltane, en annen av paganistenes årsfester, vekkes Jordens Drageenergi opp. Nå skal det fruktbare feires.

Bål tennes, planter settes ut, det feires Gudinnen og Gudens bryllup. Dette er årets største fruktbarhets fest. I Sverige feires Valborgsafton og den 1 mai synges våren inn. I Norge er vel 1 mai kjent som arbeiderens dag og det er ikke så dumt, for arbeidere skal kjempe for en rettferdig del av «markens grøde». 

Folk født i denne perioden er gjerne velsignet med vitalitet og stor fysisk og psykisk styrke. Litt overkjørende kan de være, men det er mest i ivrige stunder at de overkjører folk. Etter en lang og kald vinter haster det med å vekke jorddragen til liv. Beltanefolkene føler ofte at de har for liten tid. Det må skje noe fort, ja – helst i går.

Stikkord: Ivrige, iherdige, litt slurvete, i tidsklemma, men Beltane-folket har en smittende energi.


17/5 til 8/6 er Sidhetiden.

Sidhe er alvene.

Kelterne trodde på feer og mente at man kunne se disse ved soloppgang eller ved solnedgang. Glastonbury i England er døren til alvenes rike. Alvene er særlig synlige ved soloppgang og solnedgang. Har du et årvåkent blikk kan de sees dansene i gresset.

Selvsagt rappet de kristne denne tiden og ga den til St.Collen - men, kelterne visste at dette var Sidhe-tiden og at Collen var alvenes konge.

De som er født i denne perioden er vennlige og har synske evner. Ofte kan de virke overfladiske, men det er feil, de mistrives bare med seriøst snakk og liker ikke diskusjoner.

Sidhe-folkene ser ofte det ingen andre ser og de får glimt av fremtiden i sine drømmer. De har ofte en sterk intuisjon og de burde ikke undervurdere magefølelsen sin.

Ulempen er at de kan være overfølsomme og takler dårlig kritikk. Skal man snakke en Sidhe til rette må man velge sine ord med omhu.

Stikkord: Gladlynte, slu, sanndrømte, intuitive og lekne.

 


9/6-1/7 er Heulsaf Yr Haf-tiden.

Heulsaf Yr Haf er navnet på solverv, årets lengste dag. På Heusaf-aftenen samles druider for å motta ekstra styrke fra Solguden. Solguden ble feiret og Solens velsignelser lovprises. I England samler druidene gjerne seg ved steinen Hele i Stonehenge, men hellige steiner kan man finne overalt.

Barn født i denne perioden er rike, enten på penger eller har en indre rikdom. Født i denne tidsperioden er det mange som har det med å klare seg mot alle odds. På et eller annet vis står lykken dem bi. Dette er vinnere, med "grønne fingre" og har en egen evne til å få alt rundt seg til å gro.

Ulempen er at de blir lett bortskjemte og kravstore.

Sikkord: Født med flaks, vinnende vesen, kan være kravstore, litt ujevne i humøret, sjenerøse.


2/7-24/7 er Ser Kai (Sirius)-tiden.

Sirius begynner å stige sammen med solen i denne perioden. Ser Kai er navnet på «hundestjernen» eller Siriusstjernen.  Et gammelt vers lyder slik: “Dog Days bright and clear, indicate a happy year”.

Ser Kai folket virker bryske og reserverte, men de har en indre varme og enorme mengder med sjarm. Ofte er de usikre på seg selv og legger på seg en «tøff» maske, men den indre varmen stråler utover og de blir lett gjennomskuet. Hardtarbeidende og engasjerte som de er, så blir de ofte utbrente og da kan de bli grinete. Stort sett er de greie å ha med å gjøre.

Stikkord: Kunnskapsrike, pålitelige, usikre, men hjertevarme.


25/7-16/8 Lughnasagh

Solguden Lugh ble feiret av kelterne. Den første avlingen ble feiret med brød og frukt. Sommeren var nesten over og snart merket man høstens komme.  Lughs sverd hugget ned den første gyllne avlingen og menneskene feiret Lammas, Lughs brød. Dette er den første høstfesten.

Lughs barn er iakttagende og ofte kunstneriske. De jobber hardt og de får resultater. Dessverre er det mange som krever en bit av disse menneskene og er med på å slite dem ut. Godhjertet som de er vil de forsøke å hjelpe alle.  Heldigvis er de i stand til å forsvare seg og om folk tråkker over streken for mange ganger vil de få seg en ubehagelig overraskelse. Lughs folk har ikke problem med å sette grenser når de har blitt tirret nok.

Stikkord: Sjenerøse, hardtarbeidende, skarpe, kunstneriske og litt naive.


Perioden 17 august til 8 september er Mourie-tiden.

Kelterne hadde en munk ved navn «Maelrubba». Denne munken var en hellig mann og holdt til i en liten grotte. Han hadde elever som han underviste i healing og han underviste om trærnes og vannets hellige kraft. 

Mourie betyr tre. Symbolet for denne perioden er eiketreet. Eika var hellig for mange religioner. Kelterne mente at trær hadde en spesiell kraft, særlig eika var hellig, men andre trær var også viktige for kelterne.

De som er født i denne perioden har healingevner og en naturlig tilknytning til naturen.

Ofte virker de nedtrykte og de sliter ofte tungt i livet, men tar de seg regelmessige turer ut i naturen, så finner de den nødvendige roen for å klare dagene på en utmerket måte. Mourie – folket kan være hypokondere eller syklig opptatt av kroppen. De må ofte læres til å fokusere på andre verdier. Det går lett for Mourie-folket er naturlig nysgjerrige og deltar entusiastisk i det meste.

Stikkord: Trenger natur og de trenger å bevege på seg. Nysgjerrige. Entusiastiske hvis de stimuleres. Blir lett nedstemte, men enkle å glede. Farges lett av omgivelsene. 


9/9-1/10 er Alban Elfed-tiden.

Alban Elfed er navnet på Mabon (solvervet den 21/9). 

Symbolet for denne tiden er Hjorten og hjorten er symbolet for Cernunnos, men også for Merlin. Hjorten er et nøysomt dyr. Den klarer seg gjennom vinteren på det lille skogen har å gi.

Alban Elfed mennesker har verdighet og er nøysomme. Litt sky, men hyggelige. Ofte er de både fysisk og psykisk sterke og de har vitalitet. De eldes med verdighet. I unge år virker de eldre enn de er, i alderdommen virker de yngre enn de er. Alban – folket liker å ta til seg nyttig kunnskap og ofte har de «gjør-det-selv»-bøker. De arbeider jevnt og trutt og er veldig pålitelige.

Stikkord: Litt sjenerte og reserverte. Slipper ikke folk lett innpå seg. Pålitelige. Vitale.


2/10-24/10 Keyne-Visdom.

Symbolet for denne perioden er en slange. Keyne var en prinsesse som var opptatt av visdom og denne perioden er preget av kunnskapstørst. Slanger er gjerne symbolet for kunnskap/visdom.

Slangen var et viktig magisk symbol hos kelterne.  Man kunne finne symbolet i smykker og man kunne finne slangen gravert inn i metall, eller etset inn i tre.

Ikke rart St.Patrick ble den som fikk æren av å befri Irland for slanger. Egentlig var han den som "utryddet" keltisk religion.

Folk født i denne perioden har ofte flaks. De blir sjeldent rike, men de klarer seg alltid. De er kunnskapstørste, men har lett for å gå trett av et tema, så de blir «Jack of all trades, master of none.» Sjenerøse folk, men kan få anfall av gjerrighet. Deler gjerne, men kan få anfall av grådighet. Slue.

Stikkord: Hell i det meste. Kunnskapstørste, men lite utholdende. Motsetningsfylte.


25/10-16/11 Samhain.

Ravnen er symbolet for denne tiden, ravnen er gudinnen Morrigans fugl. Kelterne feiret nyttår om kvelden den 31/10. Natten til 1/11 var full av spøkelser og man hedret sine avdøde slektninger og venner. I vår tid feirer vi «Alle sjelers dag» og «Alle helgens dag», for å føre det kristne aspektet inn i det «hedenske».

Morrigan lettet på sløret mellom den levende verden og den døde slik at man kunne få levert beskjeder.

De som er født i denne perioden har ofte synske evner og en sterk intuisjon. Humøret er ofte svart og det skal ikke mye til før de «går i svart». Når de er i godt humør er de både snille og hjelpsomme. Disse folkene har ofte lederevner til tross for sitt variable humør.

Stikkord: Humørsyke. Synske evner, sterk intuisjon.


17/11-9/12 er Hop Tu Naa-tiden.

Mens pentagrammet er denne periodens symbol, er Hop Tu Naa nyttåraften hos Man-folket. Hop Tu Naa betyr «Dette er natten».

På Man laget man lykter av turnips og sang om Ginnie, den skjeløyde heksen.  Ginnie så alt og øynene kunne peke utover og innover. Hennes fleksible øyne fikk med seg alt.

Denne perioden er den mest magiske perioden. Heksene bør lade sine remedier og redskap i denne perioden. Man får god kontakt med elementene og man kan søke i dybdene.

De som er født i denne tiden har magiske evner og er ikke-materialister. Sin rikdom finner de i magien. Lett for å lytte til råd har de heller ikke. Troen på at alt ordner seg er stor, nesten for stor til tider. Frihetselskende og ofte ansvarsløse, men hjelpsomme og velmenende folk.

Stikkord: Får med seg det meste, ser magien i ting og søker ofte i magien. Ansvar er ikke deres styrke, men må de så må de. Går sin vei litt for lett.


10/12-31/12 er Heulsaf Y Gaeaf-tiden. Månens tid.

Den sjette dagen etter vintersolvervs første fullmåne samlet druidene inn misteltein for bruk i magiske oppskrifter. Denne dagen var en helligdag. På denne dagen var trær og busker ladet med en stor kraft.

Folk som er født i denne perioden har ofte en karismatisk væremåte og lederevner. Et negativt trekk er snobberi og en følelse av at de er hevet over andre. Dette gjør at de støter mange fra seg. Får de bukt med dette negative er de så karismatiske at de legger verden for sine føtter, hvis det er dette de vil.

Stikkord: Karismatiske, glade, arrogante, belærende, sjenerøse og sosiale.