TAROT - Stokker og legg

"Ikke tro på noe bare fordi dere har hørt det, på grunn av konvensjoner, antakelser, hellige skrifter, logiske resonnementer, spekulasjon, at noe virker sannsynlig, eller fordi en respektert lærer sier det. Men hvis dere selv finner ut at noe fører til sorg og skade, skal dere unngå det, og hvis dere finner at det leder til noe godt, skal dere utføre det."                                                                -Buddha-                     

         Tarotkortstokk og legg

 

Jeg har hørt mangt om hvordan man velger seg en Tarotkortstokk.

Mye av det jeg har hørt forbauser meg. Noe av det underligste jeg har hørt er at den som stjeler en Tarotkortstokk vil legge inn ekstra energi i stokken, derfor bør alle ha en stjålet stokk. Jeg trodde ikke mine egne ører da jeg hørte dette. Stjele en Tarotkortstokk vil gi ekstra energi? Hvor tar folk slik sludder fra? Jeg antar det er tankeløshet. Tarotkortstokker skal, i likhet med all annen eiendom, enten kjøpes eller mottas som gave.

 

Noen sier at man skal stokke sju ganger, andre sier man skal stokke til man føler det er på tide å stoppe. Noen vil bare ta av (dele stokken) med venstre hånd.

Det er de som ikke vil at andre skal røre kortene, det er atter andre som sier at kortene må oppbevares i svart silke.

Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal stille meg til alle disse ”reglene” rundt kortene. Uansett, jeg bruker en Raider - Waite kortstokk (Universal - varianten), rett og slett fordi jeg liker disse kortene og fordi jeg føler at vi (jeg & kortene) kommuniserer bra sammen. Det finnes uttallige varianter av tarotkort, så velg deg en stokk som appellerer til akkurat deg.

 

Noen insisterer på at kortene skal pakkes inn i silke når de ikke brukes. Andre legger dem i et skrin. Jeg har ikke noen sterkfølte tanker rundt dette, så jeg vil heller anbefale deg å oppbevare kortene på en måte som du selv føler er hensiktsmessig.

Jeg kan heller ikke uttale meg skråsikkert om hvor mange ganger kortene skal stokkes. Selv stokker jeg til jeg føler det er nok. Det fungerer for meg.

Noen ganger deler jeg stokken med venstre hånd, andre ganger med høyre.

Det hender også at jeg ikke deler stokken før jeg legger ut kortene. Jeg tar dette etter ”følelsen” av hva jeg bør gjøre akkurat der og da. Jeg liker å tro at folk vet, intuitivt, hva de bør gjøre. Er folk usikre bør de prøve seg frem, jeg er sikker på at de vil fort oppdage hva som fungerer best for dem.

 

Mine beskjedne ritualer ved bruk av kortene dreier seg om at jeg alltid har et hvitt stearinlys/telys tent når jeg bruker dem, samt at jeg "renser" dem ved å la dem ligge i vinduskarmen under fullmånenatta.

Og det er sikkert nyttig nok å rense kortene i ny og ne, men jeg er nok enda mer tilhenger av å rense mitt eget hode og passe på tankemønstrene som kan lage negativitet der oppe. Jeg tror denne negativiteten lett kan smitte over på kortene.

Man bør selvsagt behandle kortene på en respektfull måte, det skulle bare mangle. Men, dette med overdreven respekt, det tror jeg ikke har noen hensikt. Kortene er redskaper mellom deg, den du spår og det ubevisste som forteller oss hva som kan komme til å skje. Det er en trekantkommunikasjon i et hvert legg. Det er også viktig å ha i mente at den som spår entrer ”Det Ubevisste Riket” og at man skal være oppmerksom på at dette er en slags høytidsstund. Jeg vil ikke bruke ordet ”gudstjeneste”, men det er ikke langt i fra at man er på det nivået når man legger kort. Den som spår må ha et ønske om å formidle et budskap til den som blir spådd. Den som blir spådd bør være lyttende og ikke bli sint om kortene ikke sier det man vil høre. Kortene har sjelden noe definitivt svar på hva som skjer. Den som blir spådd har en fri vilje og kan i stor grad forme sin egen skjebne. Hvis den som blir spådd lytter kan vedkommende få overført viktige budskap. Kort sagt, det er smart å lytte.

 

 

 

Som vi allerede har fastslått, består en kortstokk består av 78 kort. Den Store Arkana er en ”avdeling” i stokken som består av 22 kort. Mange mener at Den Store Arkana har større betydning enn Den Lille Arkana. Jeg er ikke så sikker på denne påstanden, jeg tror begge Arkanaene er viktige. Den ene står ikke over den andre, i følge min erfaring. Den Lille Arkana består av 40 kort samt Hoffkort. De førti kortene har verdier fra ess til ti og er delt inn i fire avdelinger; staver (ild), mynt (jord), sverd (luft) og beger (vann). Hoffkortene kommer også i stav, jord, sverd og beger. Men, her er det Konge, Dronning, Prins og Prinsesse i verdiene. Vi har gått gjennom hvert enkelt kort og nå vil jeg vise dere noen enkle legg:

 

Det enkleste av alle legg er å trekke et eneste kort. Man stiller et spørsmål, man trekker et kort. Man tolker. Her kan jeg si at det å stille ja/nei – spørsmål og kun bruke kortene fra Den Lille Arkana er smart. I denne sammenheng bruker jeg de feminine Mynt og Beger (jord og vann)  som "Ja-kort", mens de maskuline Sverd og Stav (luft og ild)  er "Nei-kort". Altså, trekker man et beger eller myntkort er svaret Ja og trekker man et sverd eller stavkort er svaret Nei.

 

Man kan trekke kun tre kort og la kortene representere fortid, nåtid eller fremtid.   

 

Eller – man kan utvide og trekke 3 x 3 kort:

1 – 2 – 3 à Kortene man legger ut som de tre første i øverste rad representerer fortiden.

4 – 5 – 6 à Kortene i den midterste raden som viser nåtiden.

7 – 8- 9 à Kortene i den nederste raden er fremtiden.

 

Det kan ofte være lurt å trekke 3 x 3 fordi dette gir en bedre oversikt enn bare tre korts trekket.

 

 

Det keltiske korset er veldig populært å legge for både "legd og lærd":

Kort 1 er det du står oppe i.

Kort 2 forteller hva som korser/hindrer deg.

Kort 3 viser til dine bevisste tanker.

Kort 4 viser til din underbevissthet.

Kort 5 forteller hva du legger bak deg.

Kort 6 er det som vil hende i nær fremtid.

Kort 7 forteller hvordan du takler/forholder deg til situasjonen.

Kort 8 handler om dine omgivelser - din partner, familie, venner, kolleger osv..

Kort 9 viser din frykt eller ditt håp.

Kort 10 viser til en sannsynlig utgang på det du spør om.

 

Et annet legg som er populært er Hesteskoen.

Dette er et enkelt legg som alle kan bruke.

 


1 – Dette har passert

2 – Her og akkurat nå

3 – Dette influerer situasjonen

4 – Dette rir tankene til den som spør.

5 – Omgivelsenes holdninger.

6 – Hindringer i ens vei

7 – Sannsynlig utgang.

 

 

En annen populær variant er "Sjueren", der man legger ut kortene i en rett rad fra venstre til høyre.

 

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7.

 

Her er kortenes betydning:

 

1) Dette legger du bak deg

2) Dette står du midt oppe i.

3) Dette er din nære fremtid.

4) Dette må du sette fokus på, dette kommer du ikke utenom.

5) Dette viser hjelpende eller forstyrrende energier.

6) Ditt håp/din frykt

7) Sannsynlig utgang.

 

Et enkelt legg som jeg selv har laget (og bruker en del) er et legg som ser på en persons tanker og følelser for et annet menneske. Her blir det igjen lagt ut tre kort.

 

Kort 1: Hva føler han for henne?

Kort 2: Hvordan oppfatter han henne som menneske?

Kort 3: Hva ønsker han å oppnå med deres relasjon?

 

Det er altså fullt mulig å lage egne tarotlegg. Bare husk å ha klart definerte betydninger for hver plassering.

 

Det finnes mange legg, og nå har jeg da nevnt noen på min side.

 

Som sagt, om du legger ut kortene i lange remser og snirklete formasjoner eller om du holder deg til det enkle – dette er ditt valg.

Det viktigste er at du trener og at du føler deg komfortabel med kortene. I begynnelsen er vi alle usikre, uansett hva feltet er. Ordtaket "Øvelse gjør mester" er et veldig godt ordtak og det er mye sannhet i dette.

 

Kos deg med kortene dine og finn din rytme.

 

Lykke til!